Dura Vermeer

Amsterdam - 29 april 2010

Hotel Casa 400 vandaag opgeleverd

Dura Vermeer Bouw Amsterdam levert vandaag Casa 400 op, een hotel en studentenhuisvesting in één aan de rand van de binnenstad van Amsterdam.

Het betreft een complex van 26.000 m², verdeeld over 13 bouwlagen met een ondergrondse parkeergarage. De uitdaging was de zeer beperkte bouwplaats: een kavel die nog slechts een omliggende ruimte bood van zo'n vijf meter aan voor- en linker zij en achtergevel en waar aan de rechterzijde zelfs over de weg heen zou worden gebouwd. Er is daarom zoveel mogelijk gebruik gemaakt van prefab-elementen. Van complete badkamers, die in één keer het pand werden ingehezen, tot trappen en gevelelementen. Dit minimaliseerde bijvoorbeeld de hoeveelheid opslag bij en transport naar de bouwplaats, maar vereiste wel een minutieuze planning van vrachtwagens, hijskranen en de complete bouwvoortgang. De bouwtijd voor dit project bedroeg 26 maanden.

Bouwen in Amsterdam
Zoals overal in Amsterdam kenmerkte de bodem zich ook bij dit project door de aanwezigheid van water. De rechter zijde van het gebouw zit bijvoorbeeld in het dijklichaam van de naastgelegen Ringdijk, wat speciale aanpassingen aan de opbouw van het gebouw vereiste. Verschillende bemalingstechnieken hebben er voor gezorgd dat de bouwputbodem droog bleef en de druk van onderaf beheerst kon worden. De vloer van de parkeergarage is vervolgens in 120 cm dik beton uitgevoerd.

Elf dagen per verdieping
Nadat de onderbouwfase was afgerond, bestaande uit de ondergrondse parkeergarage tot en met de eerste verdieping, volgde de ruwbouw van de daarop volgende verdiepingen. Iedere elf dagen groeide het gebouw steeds een verdieping hoger. Door de snelle afwerking van de buitenzijde en de waterdichte voorzieningen kon er al tijdens deze ruwbouwfase worden gestart met de afbouw aan de binnenzijde.

De officiële opening van Casa 400 vindt op 1 juni plaats.