Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 28 april 2010

Vragen van de leden Timmer en Spekman (beiden PvdA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

over de relatie tussen arbeidsomstandigheden en ziekte dan wel sterfte.


1. Bent u bekend met het bericht 'Jaarlijks meer dan 3.000 doden door werk'{1}?


2. Bent u het met de onderzoekers eens dat sterfte door werk een teken is van falend arbeidsomstandighedenbeleid? Zo nee, waarom niet? Wat is uw reactie op de conclusie dat de meeste van deze sterfgevallen voorkomen kunnen worden?


3. Bent u het met de PvdA-fractie eens dat de overheid verantwoordelijk is voor een goed en eenduidig beleidskader voor arbeidsomstandigheden, zodat sociale partners daar verder op een goede manier invulling aan kunnen geven? Vindt u ook dat werkgevers en werknemers, voor het garanderen van veiligheid op het werk en de gezondheid van werknemers, niet gebaat zijn bij onduidelijkheid over zaken als grenswaarden en over de toepassing van de stand van de techniek?


4. Bent u van mening dat het feit dat nu slechts zo'n 40% van de werknemers in Nederland werkt onder dekking van een arbocatalogus bijdraagt aan het verontrustende aantal sterftegevallen door werk? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u doen om de dekkingsgraad van arbocatalogi te vergroten?


5. Bent u het eens met de conclusie dat bedrijfsartsen slecht registreren en bent u van plan om de registratie van werkgerelateerde sterfgevallen te verbeteren? Zo ja, op welke manier? Zo nee, waarom niet?


6. Klopt het dat de kans op een bedrijfsbezoek van de Arbeidsinspectie in theorie eens op de dertig jaar is? Bent u het de PvdA-fractie eens dat dat veel te laag is en dat de handhaving op arbeidsomstandigheden daarmee ernstig in gebreke is?


7. Is het zo dat Arbeidsinspecteurs door grote hoeveelheden papierwerk in sommige gevallen afzien van het uitschrijven van boetes? Zo ja, wat is uw reactie daarop?


8. Bent u bereid op zeer korte termijn, doch in ieder geval voor aanvang van het Algemeen Overleg Arbeidsomstandigheden op 12 mei a.s., een reactie op dit rapport namens de regering naar de Tweede Kamer te zenden? Zo nee, waarom niet?


9. Bent u bereid om bij ontbreken van catalogi voor 1 januari 2011 dat als afzonderlijke sanctie op te nemen in de arbowet?

{1} http://www.fnv.nl/defnv/actueel/nieuws/fnv_jaarlijks_meer_dan_3000_doden_door_werk.asp


Partij van de Arbeid