Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


NOS publiceert eerste publieksverslag

HILVERSUM, 29 april 2010 ­ Een primeur voor de NOS: de omroep publiceert vandaag zijn eerste publieksverslag. Onder de titel 'Zicht op de NOS' geeft het verslag een uitgebreid overzicht van de gebeurtenissen en ontwikkelingen bij de NOS in 2009.

Sinds 1 januari 2009 vormt de NOS niet meer één juridische organisatie met coördinatie- en samenwerkingsorgaan NPO, maar is zij een volledig zelfstandige omroeporganisatie, met een eigen bestuur en een Raad van Toezicht. De verzelfstandigde NOS streeft ernaar zo transparant, benaderbaar, efficiënt en verantwoordelijk mogelijk te zijn. Een publieksverslag over 2009 hoort daarbij.

In het verslag wordt de veelzijdigheid van de NOS benadrukt. Van de speciale series tijdens de Journaals tot de pandemiemaatregelen bij de NOS. Van uitzendingen rondom grote (sport-)evenementen tot de NOS op de PlayStation 3. En niet te vergeten de bekendmaking van de nieuwe anchor van het NOS Journaal van 20.00 uur, de volledig vernieuwde website en de belangrijkste cijfers van 2009. Dit en meer kan men teruglezen in het NOS publieksverslag.

Het verslag bestaat uit drie delen: NOS Programma's, de organisatie NOS en NOS Cijfers. In het deel NOS Programma's worden per afdeling de belangrijkste uitzendingen, gebeurtenissen en projecten beschreven. Ook wordt hier genoemd welke uitzendrechten de NOS heeft verworven, welke contracten zijn gesloten en welke prijzen de programma's en presentatoren hebben gewonnen. Het tweede deel, 'De organisatie NOS', beschrijft de gebeurtenissen in 2009 bij de NOS als organisatie. Onder andere bestuurlijke en organisatorische zaken, de OR en het gebouw komen hier aan bod. Ook wordt hier een korte vooruitblik op de NOS en haar medewerkers in 2010 en de daarop volgende jaren gegeven. In het derde en laatste deel volgt een overzicht van verschillende cijfers. Het gaat om cijfers over zendtijd, kijk-, luister- en internetcijfers, formatiecijfers en de financiële verslaglegging.

Geïnteresseerden kunnen het publieksverslag vinden op NOS.nl via de link 'Over de NOS'. Op de website kan vanaf begin mei 2010 ook het volledige financiële jaarverslag gedownload worden. Een hardcopy van het publieksverslag kan opgevraagd worden bij NOS Marketing & Communicatie.