Rectificatie persbericht Nederlandse Klokkenspel-Vereniging


AMERSFOORT, 20100429 -- In het persbericht van maandag 26 april jl. werd vermeld dat de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging kwaliteitseisen zou loslaten, vanwege de op handen zijnde statutenwijziging. Dit is onjuist. In de nieuwe statuten wordt wel (en dat is voor het eerst) onderscheid gemaakt tussen twee soorten beiaardiers, nl. beiaardiers met en zonder vaste wekelijkse bezoldigde bespeling, maar dit verschil was al jaren min of meer in de vereniging zichtbaar.

Studenten van de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort en gediplomeerde beiaardiers zonder werk zullen voorlopig geen deel mogen uitmaken van de vergaderingen van collega's, maar ook dit is reeds een min of meer bestaande praktijk.
Helaas is het zo dat nog lang niet elke gediplomeerde beiaardier van de wekelijkse marktbespelingen op de prachtige speeltorens in Nederland in zijn/haar levensonderhoud kan voorzien. De ene beiaardier speelt nou eenmaal wat vaker per week dan de andere. De uitersten liggen tussen nul en meer dan tien bespelingen per week.
Anders dan het bericht suggereert is dit niet het gevolg van de statutenwijziging. Volgens de voorzitter van de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging dhr. Gideon Bodden is enkel beoogd de bestaande praktijk vast te leggen, hetgeen met een grote meerderheid van stemmen tijdens de op 26 april gehouden ledenvergadering in de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort is aangenomen.

Henk Veldman





Ingezonden persbericht