125 jaar socialisme


In 2010 vieren we 125 jaar socialistische partij en 120 jaar één mei in ons land

GENT, 20100412 -- We kunnen terugblikken op meer dan een eeuw rechtvaardige strijd, die zijn vruchten heeft afgeworpen voor iedereen in onze samenleving. Daar mogen we trots op zijn. Daarom willen we terugblikken op deze bijzonder interessante geschiedenis. Fier op ons verleden en vol vertrouwen in de toekomst.

In de tentoonstelling "125 jaar socialisme" bundelen we een overzicht van de strijdpunten en verwezenlijkingen van onze beweging. De geschiedenis van 125 jaar socialistische partij wordt geschetst aan de hand van exclusieve foto's, beeldige affiches, belangwekkende documenten en begeleidende teksten.

In de loop van het jaar reist de tentoonstelling doorheen de verschillende provincies. curieus Oost-Vlaanderen heeft de eer om haar als eerste te ontvangen. We nodigen dan ook iedereen uit om tijdens de feestelijke meimaand, samen met ons deze prestigieuze tentoonstelling te bezoeken.

Vanaf 29 april tot en met 9 mei staat de tentoonstelling opgesteld in het Manchestergebouw in Gent (Kolveniersgang). Het belooft een bruisende tiendaagse te worden.

Op 29 april openen we deze met een interessante toespraak door de Gentse ere-burgemeester en voorzitter van het Amsab Frank Beke (19u45). Aansluitend genieten we van een heerlijke receptie, verzorgd door het OCMW van Gent.

Vrijdagavond 30 april dansen en shaken we de Nacht van de Arbeid in. We zetten de Gentse Vooruit op zijn kop met een roodgloeiende mix van muziek, performance, video en een lounge bar.

Vanaf vrijdag 30 april tot en met zondag 9 mei is "125 jaar socialisme" geopend voor het grote publiek (14u tot 23u). Overdag bieden we rondleidingen aan op vaste tijdstippen (14u, 15u30, 17u en 18u30). Daarnaast kan men ook inschrijven voor een uniek groepsaanbod. Geïnteresseerden kunnen dan niet alleen genieten van een geleid bezoek aan de tentoonstelling, maar ook van een boottochtje doorheen de Gentse binnenwateren en aansluitend een Rode Wandeling langs de belangrijkste locaties uit de socialistische geschiedenis in Gent. We programmeren bovendien elke avond (2-9 mei om 20u) een inhoudelijk sterke film (The Navigators, Entre les murs, Misère au Borinage...). De filmvertoning wordt telkens ingeleid door een belangrijke stem uit het maatschappelijke veld. Zo kijken we reeds vol verwachting uit naar de uiterst interessante bijdragen van senator-gynaecologe Marleen Temmerman ("4 months, 3 weeks and 2 days" op 2 mei), professor Raymond Detrez ("Goodbye Lenin" op 5 mei) en Minister van wonen Freya Van den Bossche ("Aanrijding in Moskou" op 8 mei).

We sluiten deze wervelende tiendaagse op 9 mei af met een vrijmoedige blik vooruit! De Gentse burgemeester Daniël Termont geeft in een eerlijke lezing (20u) zijn visie op uitdagingen van het socialisme in de toekomst.

curieus





Ingezonden persbericht