Ingezonden persbericht


Onder Embargo tot donderdag
29 april 2010 10.00 uur

Persbericht

Gemeente Wageningen

Wageningen, 29 april 2010

Lintjesregen 2010: Koninklijke onderscheiding voor zeven bijzondere Wageningers

Burgemeester G.J.M. van Rumund heeft op donderdag 29 april ter gelegenheid van de jaarlijkse lintjesregen zeven Koninklijke onderscheidingen uitgereikt in de raadzaal van het stadhuis. De decorandi ontvingen de onderscheiding vanwege hun langdurige bijzondere verdiensten voor de samenleving.

De heer R. (Rob) de Bes is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg deze onderscheiding onder meer voor zijn jarenlange inzet voor de ANWB, waarvan hij 12 jaar Bondsraadlid was. Ook was hij geruime tijd voorzitter van de afdeling Gelderland van de ANWB. Als lid van het bestuur van Recron, een vereniging die de belangen van recreatieondernemers behartigt, en voorzitter van Recron Flevoland heeft hij zich ingezet voor de verdere ontwikkeling van de recreatieve sector. Ook als directeur van VVV Nederland heeft hij zich verdienstelijk gemaakt binnen deze sector. Daarnaast had De Bes tal van bestuurlijke nevenfuncties, veelal onbezoldigd.

Mevrouw M. (Marian) Bos-Boers werd eveneens benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De onderscheiding ontving zij voor haar bijzondere inzet voor de arbeidspositie van afgestudeerde vrouwen, waarvoor zij uitgebreid wetenschappelijk onderzoek deed. Door haar inspanningen is in 1989 het Vrouwennetwerk Wageningse Ingenieurs (VWI) opgericht. Zij was bestuurslid van onder meer het Storm van der Chijsfonds, de vereniging voor Landbouwgeschiedenis en de stichting Kinderdagverblijf Wageningen. Bos is medeauteur van het boek 'Vrouwen, Wageningen en de Wereld', dat een historisch overzicht biedt van de ontwikkelingen van de positie van Wageningse afgestudeerde vrouwen.

Mevrouw H. (Hennie) Dolstra-Muggen werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zij kreeg de bijbehorende versierselen opgespeld vanwege haar grote verdiensten op kerkelijk gebied, zowel landelijk, regionaal als plaatselijk. Dolstra was van 1991 tot 2004 lid van de Generale Synode van de Gereformeerde Kerk in Nederland en van 1999-2000 tevens scriba. Sinds 1980 is zij betrokken bij de Algemene Kerkenraad van de Gereformeerde Kerk in Wageningen, later de Protestantse Gemeente. Ook is zij actief binnen de Protestantse wijkgemeente Lucas in Wageningen. Dolstra was enkele jaren bestuurslid van de Vereniging Streeklyceum te Ede, na de bestuurlijke fusie de stichting Protestants Christelijk Voortgezet Onderwijs voor de regio Ede-Wageningen.

De heer J. (Johannes) Hartmans is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege de bijzondere wijze waarop hij zich heeft ingezet voor het kerkelijk leven, het Nederlandse Rode Kruis en de geestelijke gezondheidszorg. Binnen de Doopsgezinde Gemeente Wageningen was hij acht jaar penningmeester en maakte hij deel uit van diverse kerkelijke commissies. Van de afdeling Wageningen van het Rode Kruis was hij tien jaar secretaris. Hartmans was een van de oprichters van de klankbordgroep GGZ WMO Wageningen. Samen met zijn echtgenote organiseert en begeleidt hij maandelijks gespreksbijeenkomsten voor leden van Ypsilon, een vereniging van familieleden en betrokkenen van mensen met schizofrenie en/of psychose(n).

Mevrouw G.L. (Trudie) Kleinrensink-Hardeman is eveneens benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zij ontving de onderscheiding vanwege haar vele vrijwillige sociale en maatschappelijke activiteiten. Tientallen jaren gaf zij aan huis naaicursussen voor vrouwen. Deze cursussen voorzagen ook in een sociaal, maatschappelijke behoefte. In de buurt verleende zij jarenlang mantelzorg aan enkele ouderen, waardoor dezen langer thuis konden blijven wonen. Als vrijwilligster is Kleinrensink actief bij de Wageningse Damvereniging W.S.D.V. en het jaarlijks terugkerend Rhine Town Jazz Festival.

De heer W.P. (Wim) Pijlman werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Als vrijwilliger begeleidde hij op deskundige wijze de renovatie van het jeugdwerkgebouw van de Gereformeerde Kerk van Opperdoes en De Vloedschuur, het kerkelijk centrum van de Vloedschuurgemeente in Heteren. In beide kerkelijke gemeenten was hij jarenlang lid van de kerkenraad. Pijlman heeft zich tevens verdienstelijk gemaakt voor het serviceflatcentrum Belmonte; hij is bestuurslid van de Vereniging van Eigenaren.

Mevrouw T. (Truus) Ponsen-Bruinvis werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De onderscheiding werd haar onder meer toegekend vanwege haar jarenlange inzet als secretaris van Groei en Bloei, afdeling Wageningen. Voor het Open Deurwerk in Wageningen was zij actief betrokken bij het maandelijks organiseren van de verspreiding van het landelijk kerkblad en de kerkdiensten. Ponsen is sinds de beginjaren tachtig collectante voor het Koningin Wilhelminafonds en het Prinses Beatrixfonds.

De traditionele lintjesregen wordt gehouden ter ere van de viering van de verjaardag van Hare Majesteit de Koningin en vindt plaats op de laatste werkdag voor Koninginnedag.


- einde persbericht -