Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

April was zeer zonnig, droog en zacht
28 april 2010 - De afgelopen maand was droog en zonnig met een gemiddelde temperatuur ruim boven normaal. Alleen de eerste week van april bood wisselvallig weer. Daarna namen hogedrukgebieden de regie over en volgden een aantal fraaie dagen.
De tulpen bloeien in het noorden twee weken later dan vorig jaar (foto: Jannes Wiersema)
De tulpen bloeien in het noorden twee weken later dan vorig jaar (foto: Jannes Wiersema)
In De Bilt lag de gemiddelde temperatuur op 9,8 graden tegen 8,3 graden als langjarig gemiddelde. De hoogste temperaturen werden aan het einde van de maand gemeten toen ook de eerste zomerse dagen (25,0 graden of hoger) zijn geboekt.

De tegenstellingen waren echter groot: in de nacht en ochtend kwam de temperatuur in het oosten van het land zelfs op negen dagen onder het vriespunt. Op 23 april noteerde Eelde een laagste temperatuur van -4,5 graden. Vlak boven de grond werd het nog enkele graden kouder.

De zon scheen gemiddeld over het hele land ongeveer 250 uur tegen 162 uur normaal. April was daarmee een zeer zonnige maand. In De Bilt eindigt april 2010 op de derde plaats in de rij van zonnigste aprilmaanden sinds 1901. De lijst blijft aangevoerd door april 2007.

April was tevens een droge maand. Gemiddeld over het land viel circa 21 mm tegen 42 mm normaal. Tijdens Koninginnenacht en in de ochtend van Koninginnedag kan echter nog regen vallen. Overigens viel in het hele land beduidend minder neerslag dan gebruikelijk in deze maand. Qua neerslag waren de regionale verschillen niet groot. Het grootste deel van de neerslag viel op 3 april toen hoeveelheden zijn gemeten tussen 10 en 25 mm.

Uitgebreid klimatologisch overzicht:
http://www.knmi.nl/klimatologie/maand_en_seizoensoverzichten/maand/apr1 0.html

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Harry Geurts of Janine Leunessen, persvoorlichting KNMI, telefoon 030 2206317 of 030 2206386. E-mail: Persvoorlichting.
Persbericht:
Eerste uitgave: 28-04-10