Ingezonden persbericht


VNG Magazine nr. 11 vrijdag 30 april 2010
Special Opleidingen

* Wilbert van Vree geeft vergadertraining. Met zijn adviezen kunnen de vergaderkosten naar zijn schatting met een kwart omlaag.
· Wat hebben wethouders aan mediatraining? Meningen over outfit en optredens.
* Stemmen met het rode potlood: stembureauleden krijgen instructies over orde houden en zorgvuldig tellen.
* Nieuwe regels vragen om bijscholing. Hoe bereiden ambtenaren zich voor op de praktijk van de Wabo?


* Eerst taken verdelen, dan schaal vaststellen Eerst de taken verdelen, daarna de bestuurlijke schaal daarop afstemmen. De Raad voor het openbaar bestuur (Rob) acht dat een belangrijk uitgangspunt bij aanpassing van de bestuurlijke organisatie. Het is verwoord in het deze week verschenen rapport Het einde van het blauwdruk-denken.


* Verzet BES-eilanden tegen homohuwelijk
Sint Eustatius wil verschoond blijven van de Nederlandse wet- en regelgeving op het gebied van homohuwelijken, euthanasie en abortus. De Eilandsraad verwerpt 'het opdringen en invoeren van deze antisociale wetten' en overweegt zelfs naar de Verenigde Naties te stappen. Op de andere BES-eilanden Bonaire en Saba leven dezelfde bezwaren.


* Wabo vereist betrouwbare archivering
Met de invoering van de Wabo komen nieuwe problemen los, zoals het omgaan met online dossiers en archivering. Hoe komt per aanvraag één betrouwbaar dossier tot stand? De gemeente Putten ontwikkelde de Wabo-monitor.


* Meer samenwerking gemeenten en waterschappen De VNG wil dat gemeenten en waterschappen in de toekomst sterker gaan samenwerken. Dat is een betere optie dan het voorstel van de provincies om de waterschappen als bestuurslaag te schrappen.


* Gemeenten kunnen niet lenen van schatkist
Het kabinet gaat integraal schatkistbankieren voor decentrale overheden niet mogelijk maken, zo schrijft minister Kees Jan de Jager van Financiën aan de Tweede Kamer. Daardoor blijft het voor gemeenten onmogelijk om te lenen bij de schatkist.


* Werkgevers zoeken doorbraak in cao
Het College voor Arbeidszaken (CvA) van de VNG heeft de vakbonden uitgenodigd voor een nieuw overleg over de cao voor gemeenteambtenaren.


* Kwart miljoen kinderen doet niet volwaardig mee In Nederland hebben ruim een kwart miljoen kinderen te maken met sociale uitsluiting. Het gaat daarbij om een combinatie van weinig sociale participatie, materiële achterstelling en wonen in een onveilige of onprettige buurt.


* RijnGouweLijn geblokkeerd door nieuw lokaal beleid De gemeente Leiden wacht een forse financiële strop nu het nieuwe college niet meer wil meewerken aan de aanleg van de RijnGouweLijn. De provincie Zuid-Holland accepteert niet dat Leiden zich niet houdt aan het eerder afgesproken bestuursakkoord.


* VNG Nieuws Alom nieuwe coalities na trage start Verder o.a. in VNG Nieuws:

· Liesbeth Geurtsen: spin in web VNG-Utrecht
· Nauwere banden VNG en NVVB

· Uitstel aanmelding VNG-vacatures

· Millenniumgemeente Bolsward gaat Luthers

Nummer 12 verschijnt op 14 mei 2010.
(Bij overname van nieuws is bronvermelding verplicht)