Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2010/YG42
Buitenpost, 29 april 2010

Lintjesregen in Achtkarspelen

Donderdagmorgen 29 april heeft burgemeester Tjeerd van der Zwan van de gemeente Achtkarspelen vier Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt. De uitreikingen vonden plaats om 10.00 uur in de bovenzaal van restaurant Nijenstein, Voorstraat 30-32 in Buitenpost.

De heer T. de Boer, Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer T. de Boer (59), woonachtig in Drogeham

Trienes de Boer zet zich al jaren vrijwillig in voor zijn woonplaats Drogeham. Vanaf 1970 ontplooit hij activiteiten voor de samenleving op het gebied van koorzang, sport, kerkelijk leven, cultuur, papierinzameling, goede doelen, oranjevereniging, onderwijs en t.b.v. van de buurt-, personeels- en pluimveevereniging. Sinds 1976 is de heer De Boer vrijwilliger en (jeugd)ouderling van de Nederlandse Hervormde Gemeente Drogeham. Hij zet zich in voor de jeugd. Hij begeleidt de jeugdkampen en de wekelijkse bijeenkomsten van de Jeugdclub De Fakkelrakkers. Sinds 1980 haalt Trienes de Boer oud papier op in Drogeham. De opbrengsten komen ten goede aan de Jeugdclub De Fakkelrakkers. Hij heeft zich jaren, van 1978-1986 en van 2000-2008, ingezet voor de jaarlijkse Gondelvaart in Drogeham. Hij was medeverantwoordelijk voor de bouw van gondels. Trienes de Boer was tevens voorzitter van de Oranjevereniging, de VCO basisschool (tegenwoordig De Tarissing) en de Voetbalvereniging in Drogeham. Hij is ook medeoprichter van de Buurtvereniging Drogeham en van 1985-1998 voorzitter bij deze buurtvereniging. Daarnaast was hij regelmatig omroeper tijdens diverse activiteiten in Drogeham. Ook was hij bestuurslid van de Personeelsvereniging van de gemeente Achtkarspelen, waar hij nu nog steeds werkzaam is.

De heer T. Rippen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer T. Rippen (75), woonachtig in Buitenpost

De heer Tijs Rippen spant zich al 15 jaar op een bijna bovenmenselijke manier in op sociaal maatschappelijk gebied in de vorm van vluchtelingenwerk. Waar officiële instanties het af laten weten, blijft de heer Rippen de nieuwkomers de helpende hand bieden om hun weg in onze samenleving te vinden, hier een nieuw leven op te bouwen en onderdeel van een van onze dorpsgemeenschappen te zijn. Dat hij inmiddels de respectabele leeftijd van 75 jaar heeft bereikt en lichamelijk ernstig beperkt wordt door de ziekte van Parkinson speelt daarbij voor hem niet of nauwelijks een rol. Mensen zoals Tijs Rippen zijn van onschatbare waarde voor onze samenleving.

De heer B. Wiersma, Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer B. Wiersma (73), woonachtig in Buitenpost

De heer Bote Wiersma zet zich vanaf 1979 actief in voor Buitenpost. Sinds 1993 is de heer Wiersma bestuurslid van de Stichting Evenementen Buitenpost. Hij was tot 2003 medeverantwoordelijk voor de organisatie van de Lauwersbeurs. Van 1980-1990 was Bote Wiersma bestuurslid van de Vereniging voor Handel, Ambacht en Industrie BUVO in Buitenpost. Hij zette zich in voor de middenstanders aan de Kerkstraat. Sinds 2000 werft hij voor de middenstandsvereniging BUVO en de vereniging van Plaatselijk Belang Buitenpost nieuwe winkeliers in Buitenpost. Daarnaast bemiddelde hij bij de subsidieaanvragen van overheidsinstanties. In 2008 heeft hij de zilveren Brims ontvangen van de vereniging van Plaatselijk Belang Buitenpost. Bote Wiersma was 20 jaar lang, 1989 - 2009, organisator van de kerstmarkten in Buitenpost. Hij was verantwoordelijk voor de gehele organisatie. Van 1979 tot 1983 en van 1998 - 2002 was de heer Wiersma ouderling van de Gereformeerde Kerk in Buitenpost. Daarnaast was hij actief betrokken bij het SOW-proces. Sinds 2007 is Bote Wiersma bestuurslid van de Stichting IJstijdenmuseum in Buitenpost. Hij is verantwoordelijk voor de werving van nieuwe vrijwilligers.

De heer K. van der Ploeg, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau De heer K. van der Ploeg (68), woonachtig in Surhuisterveen

Sinds 1960 ontplooit Klaas van der Ploeg diverse activiteiten op het terrein van onder meer het kerkelijk leven, sport, bedrijfsleven, ontwikkelingssamenwerking, welzijn en lokale politiek die ten goede komen aan de samenleving. Sinds 1960 is Van der Ploeg organist van de Gereformeerde Kerk De Ark in Surhuisterveen. Al vanaf 1975 zet hij zich in voor de Tennisvereniging Surhuisterveen en Omstreken (TSO) o.a. als voorzitter/ bestuurslid (1975-1980). Sinds 2007 is hij bezig met de voorbereiding en de bouw van het nieuwe multifunctionele tennispark in Surhuisterveen. Klaas van der Ploeg was 10 jaar lang, 1982-1992, bestuurslid en penningmeester van het MKB Friesland en het MKB Noord. Hij toonde zich als bruggenbouwer, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de voorbereidingen van de fusies van de KNOV en NCOV tot het MKB Friesland. Vanaf 1984 heeft Klaas van der Ploeg zich 12 jaar ingezet voor de Rabobank. Hij was bestuurslid (1984-1989), voorzitter van de Raad van Toezicht (1989-1991) en vervolgens bestuurslid/ vice-voorzitter (1991-1993) en voorzitter van de Rabobank Surhuisterveen (1993-1998). Hij heeft een stimulerende rol gespeeld bij de totstandkoming van de fusie tussen de Rabobanken Achtkarspelen en Kollum. Van 1990 tot 1998 was Van der Ploeg lid van het dagelijks bestuur van de Stichting Surhuisterveen 2000+. Tevens was hij lid van de Werkgroep Ontwikkeling Centrum Surhuisterveen. De stichting werd opgericht om een visie te ontwikkelen op de toekomst van Surhuisterveen voor wat betreft wonen, werken en winkelen. Van 1990 tot 1998 was hij gemeenteraadslid en fractievoorzitter van het CDA in de gemeente Achtkarspelen. Van 1998 tot 2002 was hij gemeenteraadslid en wethouder onder het monistische stelsel. Vervolgens was hij tot 2006 wethouder onder het duale stelsel van de gemeente Achtkarspelen. Sinds 2006 is Klaas van der Ploeg themalid van het Midden- en Kleinbedrijf van het Gebiedsplatform Plattelânsprojecten Noordoost-Fryslân. Ook is hij sinds 2006 mede-oprichter, secretaris en penningmeester van de Stichting Zithulele. Deze stichting heeft als doel de armoede te bestrijden en de welvaart te bevorderen door verbetering van de sociaaleconomische situatie in de Transkei in Zuid-Afrika. Sinds 2006 is Van der Ploeg bestuurslid van het Bedrijven Contact Achtkarspelen, voorzitter van het Multifunctioneel Centrum 't Fleckehûs in Surhuisterveen en is hij interim-voorzitter van de afdeling Achtkarspelen van het CDA (2006-2008) en voorzitter en mederedacteur van hun ledenblad 'It Finster'.