Ingezonden persbericht


Persbericht Sint Maartenskliniek

Nijmegen, 29-4-2010

Judotraining voor ouderen is verantwoord om val te leren breken

Het aanleren van judovaltechnieken kan oudere mensen met osteoporose (botontkalking) helpen om hun val te breken. Onder bepaalde condities is het verantwoord om deze mensen met minder sterke botten judotraining aan te bieden. Dat is de conclusie uit een valonderzoek van de afdeling Research van de Sint Maartenskliniek. De resultaten werden onlangs internationaal gepubliceerd.

Brenda Groen onderzocht samen met andere onderzoekers van de Sint Maartenskliniek de veiligheid van de valtraining bij zes gezonde mensen. 'We konden in het onderzoek geen mensen met osteoporose inzetten omdat het risico op botbreuken bij hen hoger is. Daarom hebben we de valimpact op de heup gemeten bij een groep jongeren. Uit onze resultaten blijkt dat valtraining voor mensen met osteoporose veilig is als tijdens de training een dik oefenmatras gebruikt wordt, heupbeschermers gedragen worden en men niet voorover valt vanuit een staande positie.

In het onderzoek werden judo valtechnieken getest waarbij de val wordt omgezet in een rolbeweging doordat de persoon zijn romp en nek buigt en draait. Eerder onderzoek toont aan dat deze manier van een val breken de kans op botbreuken vermindert. De onderzoekers gebruikten een meetplateau om de kracht van de val te bepalen en deze te vergelijken met de gegevens over hoeveel impact de heupen van iemand met osteoporose kunnen opvangen zonder te breken.

Ouderen zijn in staat om deze valtechnieken aan te leren. Brenda Groen: 'Judotechnieken kunnen de impact op de heup bij een valpartij aanzienlijk verminderen. Daarmee zouden deze judotechnieken heupfracturen bij mensen met osteoporose kunnen voorkomen'.



Ingezonden persbericht