Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - donderdag 29 april 2010

Europese subsidie voor innovatie en ondernemerschap

Gemeente Amersfoort ontvangt ruim 2,5 miljoen euro vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. De subsidie is voor het project Amersfoort Innovatief Sterk, een project waarmee Amersfoort innovatie en creatief ondernemerschap in de regio verder gaat versterken. Het project stimuleert onder andere de ontwikkeling van lokale innovatieve breedbanddiensten via digitale netwerken. Dat biedt nieuwe communicatiemogelijkheden via internet in combinatie met televisie.

Voor het project Amersfoort Innovatief Sterk, dat zich in het bijzonder richt op het verstevigen van de economische positie van de regio Amersfoort binnen de sectoren creatieve industrie en ICT, is in de periode 2009-2013 ruim 6,3 miljoen euro beschikbaar. Medio 2009 is voor het project een subsidieaanvraag ingediend bij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De subsidiebijdrage vanuit het fonds bedraagt ruim 2,5 miljoen euro. Andere partijen, waaronder rijk en provincie, dragen gezamenlijk circa 2,8 miljoen euro bij. De gemeente stelt ruim 1 miljoen euro beschikbaar voor het project, verdeeld over vier jaar.

Wethouder Gert Boeve van Economische Zaken: "Met de Economische Agenda 2010 hadden we al een grote stap voorwaarts gezet om de economie in de regio te versterken. Dankzij deze EFRO-subsidie kunnen we een aantal projecten van de Economische Agenda gaan waarmaken. Ik ben er zeer trots op dat we er samen met onze partners in zijn geslaagd dit aanzienlijke subsidiebedrag binnen te halen, vooral in deze tijd waarin we het goed kunnen gebruiken om de regionale economie te stimuleren."

Amersfoort is een ondernemende en innovatieve stad. Talent, kennis en ondernemerschap zijn zaken die Amersfoort kenmerken. De stad heeft een groot potentieel aan kennisintensieve en creatieve bedrijven. De sectoren creatieve industrie en ICT zijn een belangrijke motor voor de Amersfoortse en regionale economie.

Activiteiten
Het project Amersfoort Innovatief Sterk stimuleert innovatie en creatief ondernemerschap in de regio Amersfoort via:
- vergroten van het aanbod aan lokale breedbanddiensten
- promoten van het innovatieve en creatieve profiel van de stad en stimuleren van netwerken tussen ondernemers (Amersfoort Creatieve Stad)
- verder ontwikkelen van het Oliemolenkwartier als creatief hart van de stad
- verbeteren van de afstemming tussen onderwijs en arbeidsmarkt binnen de sectoren creatieve industrie en ICT

Sommige activiteiten, zoals Amersfoort Creatieve Stad, zijn al eerder in gang gezet en kunnen dankzij de subsidie krachtig worden voortgezet. Andere activiteiten starten dit jaar, zoals de ontwikkeling van innovatieve breedbanddiensten. Het gaat daarbij om lokale diensten op gebied van zorg, onderwijs, media, cultuur en sport, die via (snelle) digitale netwerken kunnen worden aangeboden. Mogelijke voorbeelden zijn wijktelevisie, een lokaal onderwijsportal of online cultuureducatie. Binnen het project Amersfoort Innovatief Sterk wordt samengewerkt met tientallen partners uit de regio.

Noot voor de redactie,