Ingezonden persbericht


Persbericht

Zwolle, 29 april 2010

Lintjesregen: 250 onderscheidingen in Overijssel

In Overijssel zijn vanochtend, ter gelegenheid van de viering van Koninginnedag, 250 onderscheidingen uitgereikt aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben getoond voor de samenleving. Dat maakt Commissaris van de Koningin Mr G.J. Jansen vandaag bekend.

223 personen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

24 personen zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

2 personen zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met Zwaarden, deze zijn op het ministerie van Defensie uitgereikt.


1 persoon (de heer Prof. D. Lohse uit Enschede) is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Bijzondere onderscheidingen
De hoogste onderscheiding in Overijssel, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, wordt uitgereikt aan de heer prof. D. Lohse uit Enschede. Prof. Lohse is als hoogleraar Vloeistoffysica verbonden aan de Universiteit Twente, meer in het bijzonder aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen .

De heer Lohse is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, op basis van zijn grote reputatie op het gebied van onderzoek naar convectie, stromingsleer, turbulentie en granulaire media. Hij geniet wereldwijde faam door zijn verklaring van het verschijnsel sonoluminescentie. Daarbij zendt een kleine gasbel in een vloeistof onder invloed van ultrasoon geluid licht uit. Zeer markant is dat prof. Lohse zelf de toepassing van zijn onderzoek op biomedische vraagstukken heeft geïnitieerd, in het bijzonder met betrekking tot de ontwikkeling van echoscopie. Naast zijn eminente wetenschappelijke werk zet prof. Lohse zich belangeloos in als lid van het Uitvoerend Bestuur van de Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie, de belangrijkste onderzoeksorganisatie in de natuurkunde in Nederland. Hier toont de heer Lohse zich bijzonder verdienstelijk als initiator an diverse samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven en de wetenschap .

De heer mr.dr. E. Helder uit Enschede is op grond van zijn totaal aan bijzondere verdiensten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Als (oud)wethouder van Enschede heeft de heer Helder zich op een aantal terreinen (Vuurwerkramp, Binnenstadsontwikkeling, behoud ziekenhuis Medisch Spectrum Twente, Kennispark en de Scholingsboulevard) buitengewoon onderscheiden. In de Onderwijsportefeuille heeft hij zich onderscheiden als één van de meest gezaghebbende onderwijswethouders van Nederland.

Overzicht van de uitgereikte lintjes per gemeente op 29 april 2009 Totaal
Lid ON
Ridder ON /
Ridder ON met Zwaarden
Ridder NL
Almelo
9
9
0

Borne
5
5
0

Dalfsen
4
4
0

Deventer
14
12

2

Dinkelland
7
7
0

Enschede
31
20
10

1
Haaksbergen
5
5
0

Hardenberg
5
4

1

Hellendoorn
21
21
0

Hengelo
14
12

1

Hof van Twente
8
8
0

Kampen
8
8
0

Losser
14
14
0

Oldenzaal
7
5

2

Olst-Wijhe
8
7

1

Ommen
5
5
0

Raalte
18
18
0

Rijssen-Holten
8
8
0

Staphorst
5
4

1

Steenwijkerland

11

11
0

Tubbergen

9

9
0

Twenterand

8

8
0

Wierden

8

8

Zwartewaterland

6

5

1

Zwolle

12

6

6

Totaal

250

223

24 RON / 2 ROZ

1


* De 2 lintjes Ridder ON met de Zwaarden worden de 29ste op het ministerie van Defensie uitgereikt.
* in een paar gemeenten zijn de lintjes i.v.m. zeer ernstige ziekte van de gedecoreerden al in een eerder stadium uitgereikt.