Landschap Noord-Holland


Persbericht

Heiloo, 29 april 2010

Oplevering natuurgebieden en uitkijktoren in De Gouw

Gedeputeerde Rob Meerhof heeft vrijdag 23 april met veel belangstelling kennisgenomen van de natuurgebieden die zijn aangelegd in het kader van de Ruilverkaveling De Gouw. Ook heeft hij de uitkijktoren bij de Kolk van Dussen in gebruik genomen.

Bij de opening fietste de gedeputeerde samen met de Landinrichtingscommissie en vertegenwoordigers van andere organisaties tussen Lambertschaag naar Aartswoud om het lint van natuurgebieden te bekijken.

Ruilverkaveling De Gouw
In het kader van de Ruilverkaveling De Gouw zijn gebieden aangelegd voor de natuur en landschap én voor het behoud van aardkundige waarden. Deze gebieden hebben in totaal een oppervlakte van maar liefst 300 ha waarvan Landschap Noord-Holland de beheerder is. De inrichting van deze gebieden gebeurde met provinciaal (ILG) geld. In de meeste gevallen worden de gebieden in nauwe samenwerking met boeren beheerd. Het werk voor de ruilverkaveling is op sommige plekken gecombineerd met het aanleggen van waterbergingsgebieden. Deze moeten voorkomen dat bij hevige regenval landbouwgrond onder water komt te staan. De verwachting is dat de waterbergingen één keer in de vijf jaar vol lopen met water.

Uitkijktoren Kolk van Dussen
Om de vele weide- en moerasvogels in waterberging de Kolk van Dussen goed te kunnen bekijken, is er een uitkijktoren neergezet. De toren biedt een schitterend uitzicht op de vogels in de natte delen én op de fraaie oude verkavelingstructuur. De toren is gefinancierd door de provincie Noord-Holland en door Beschermers van Landschap Noord-Holland.

Maantjesland
Als laatste natuurproject is Maantjesland in de Braakpolder gerealiseerd door de Dienst Landelijk Gebied. Hier is natuur ontwikkeld en een waterberging gemaakt. In de Braakpolder is een belangrijke archeologische vindplaats aanwezig. Het beheer is er hier op gericht de grond zo goed mogelijk te conserveren. Hier is dus niets vergraven. Tijdens de fietstocht werd tot slot de Bedijkte Boezem bezocht die vooral voor de natuur is ingericht.

Gedeputeerde Rob Meerhof was aangenaam verrast bij het zien van de mooie gebieden. "Mijn beeld van landinrichting is bijgesteld. Landinrichting kost de nodige tijd maar er kunnen dan wel meer doelen worden gerealiseerd."

Samenwerking met verschillende partijen
Bij het maken èn het uitvoeren van deze plannen is nauw en constructief samengewerkt door de Landinrichtingscommissie, Dienst Landelijk Gebied, Staatsbosbeheer, Landschap Noord-Holland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Provincie Noord-Holland.



Landschap Noord-Holland