Gemeente Meerssen


Lintjesregen in de gemeente Meerssen

Op donderdag 29 april 2010 heeft burgemeester mr Ricardo Offermanns in het kader van Lintjesdag 2010 Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt aan:
* De heer H.P.M. Boesten uit Rothem

* De heer J.J.M. Nelissen uit Geulle

* Mevrouw A.M. (Angelique) van Geel-Laven uit Geulle
* De heer J. Tilmans uit Geulle

* Mevrouw W.H. Weigl - de Jong uit Geulle

* De heer A.K. Weigl uit Geulle

* De heer G.A.M. de Rouw uit Geulle

* De heer H.T.M. Tilli uit Bunde

* Mevrouw L.H. Fung-Cheng uit Meerssen

* De heer J.J.M. (Jack) Willems uit Meerssen

---

De heer H.P.M. Boesten uit Rothem
Lid in de Orde van Oranje Nassau

Lijst van verdiensten:

1989 - heden: secretaris van Rothem's Harmonie
Daarnaast houdt de heer Boesten zich bezig met hand- en spandiensten als het vervoeren van mindervalide leden, het opzetten van de feesttent, het werven van fondsen, het meehelpen bij het verbeteren van de akoestiek van het verenigingslokaal en het verzorgen van de pianobegeleiding van leerlingen als voorbereiding op solistenconcoursen. Van 1998-2000 heeft de decorandus tevens als interim-voorzitter gefunctioneerd.

1999 - heden: organist (sinds 1999), reservedirigent (sinds 2004) St. Caeciliakoor De heer Boesten is sinds 1982 zanger bij het Sint Caeciliakoor Rothem.

2006 - heden: Lid Dagelijks Bestuur Vereniging van Eigenaren appartementencomplex Residence aan den Gaapert in Rothem


---

De heer J.J.M. Nelissen uit Geulle
Lid in de Orde van Oranje Nassau

Lijst van verdiensten:
De heer Nelissen is sinds 1985 als vrijwilliger betrokken bij hulptransporten, project-opzetten en projectuitvoeringen in Polen en Roemenië. In 1989 werd de toenmalige Werkgroep Polen omgedoopt in de Stichting Sociaal Medische Hulpverlening aan Oost-Europa (SMHO). Sinds de oprichting is de heer Nelissen bestuurslid en penningmeester van deze Stichting. De decorandus besteedt zeer veel vrije tijd aan zijn functie als penningmeester, het ophalen van goederen en kleding door de hele regio, het onderhouden van contacten met ziekenhuizen om afgeschreven apparatuur beschikbaar gesteld te krijgen en het installeren van deze apparatuur in ziekenhuizen in Polen en Roemenië. De afgelopen jaren bezocht de heer Nelissen 7 projecten in Polen en 17 in Roemenië. Hij verbleef hiertoe 204 dagen in het buitenland en reisde ruim 99.000 km.


---

Mevrouw A.M. (Angelique) van Geel-Laven uit Geulle Lid in de Orde van Oranje Nassau

Lijst van verdiensten:
Na enkele jaren als vrijwilligster te hebben gefunctioneerd, is mevrouw van Geel-Laven sinds 2005 voorzitter van de lokale omroep RTME. Sinds 2006 is ze tevens interim-secretaris en sinds 2008 ook programmamaakster. Na een moeilijke periode enkele jaren geleden is mede door haar toedoen de lokale omroep RTME behouden gebleven en nog steeds actief in de gemeente Meerssen.

Van 1987-1999 was mevrouw van Geel contactpersoon voor fibromyalgie-patiënten. Daarna werd zij provinciaal medewerkster en bestuurslid van de Vereniging Fibromyalgie Eendrachtig Sterk. Vanuit haar verpleegkundige achtergrond is de decoranda sinds 2006 tevens (provinciaal) voorlichter bij het Astmafonds.


---

De heer J. Tilmans uit Geulle
Lid in de Orde van Oranje Nassau

Lijst van verdiensten:

1995 - januari 2010: bestuurslid Harmonie Sint Caecilia in Geulle De heer Tilmans was bij de harmonie belast met drumbandzaken en nam deel aan elk drumbandfestival. De decorandus was een trouwe bezorger van de streekbladen Kontakt en Weekblad De Geulbode. Daarnaast was hij actief bij de donateurkaartenactie, lotenverkoop, de potgrondactie en de maandelijkse oudpapieractie.

1991 - 2001: Lid van het Oogstfeestcomité
De heer Tilmans was tevens medewerker bij het Oogstfeest.

1961 - 1995: Bestuurslid/voorzitter van Vastelaovesvereiniging De Bokkerieërs

1949 - 1979: lid van voetbalvereniging De Geulsche Boys. De heer Tilmans was ook tijdelijk bestuurslid van deze club.


---

Mevrouw W.H. Weigl - de Jong uit Geulle
Lid in de Orde van Oranje Nassau

Lijst van verdiensten:

1976 - 2008: Bestuurslid Vrouwenbond Sint Apollonia Geulle Mevrouw Weigl - de Jong was 32 jaar bestuurslid van Vrouwenbond Sint Apollonia. Gedurende diverse periodes was zij tevens secretaris van de vereniging. Thans is zij ere-bestuurslid. De decoranda heeft gymclub Sport Real Geulle opgericht. Deze is voortgekomen uit de Vrouwenbond. Tientallen jaren was zij verantwoordelijk voor de organisatie van de gymavonden.

Lid kerkelijk zangkoor St. Franciscus Parochie Onbevlekt Hart van Maria Moorveld.

Mede-organisator jaarlijkse collecte Hartstichting, kring Geulle. Mevrouw Weigl-de Jong is zelf ook actief als collectant.

Bejaardenvereniging Sint Martinus, lid volksdansgroep Als lid van bejaardenvereniging Sint Martinus organiseren de heer en mevrouw Weigl regelmatig diverse activiteiten voor de leden bij hun thuis.


---

De heer A.K. Weigl uit Geulle
Lid in de Orde van Oranje Nassau

Lijst van verdiensten:
De heer Weigl was tot zijn verhuizing naar Geulle lid van het Brunssums mannenkoor. Van 1980 - heden is de heer Weigl lid en ook enkele jaren secretaris van het kerkelijk zangkoor Sint Franciscus, parochie Onbevlekt Hart van Maria Moorveld. De decorandus was ook een van de eerste leden van het Gäöls mannenkoor (opgericht in 1992).

De heer Weigl is bestuurslid van bejaardenvereniging Sint Martinus Geulle. Als bijzondere taak heeft hij het organiseren van diverse activiteiten voor de vereniging. Sinds 1996 is de heer Weigl organisator van het koersballen en volksdansen van de bejaardenvereniging. Ook organiseert hij het jaarlijks uitstapje.


---

De heer G.A.M. de Rouw uit Geulle
Lid in de Orde van Oranje Nassau

Lijst van verdiensten:

1987 - 1998: redactiecommissie Tennisclub Dousberg Het informeren van leden / sponsoren tennisclub in een maandelijks verschijnend clubblad.

1990 - 2002: rubriek Keerpunt in Weekblad de Maaspost Beschrijving van het kerkelijk gebeuren in het Bisdom Roermond.

1998 - 2003: bestuurslid Comité Simcha
Vanwege zijn kennis van de Russische taal onderhield de heer De Rouw schriftelijk contact met de directie van Simcha. Music Theater Simcha verzorgt benefiet optredens in Europa ten bate van de slachtoffers van de kernramp in Tsjernobyl.

1994 - 1999: secretaris en bestuurslid Gäöls Mannenkoor 1993 - heden: verzorging infobulletin Gäöls Mannenkoor

1996 - heden: Kerkmeester Parochiekerk Sint Martinus in Geulle De heer de Rouw verzorgde 12 jaar een wekelijkse column in het plaatselijke parochieblad Kontakt. Daarnaast is hij secretaris van het plaatselijk kerkbestuur en van de samenwerkende parochies Waalsen-Geulle en Bunde. De heer de Rouw is van 2005 tot heden vice-voorzitter van het kerkbestuur.

Secretaris Mannenkoor Cantus ex Corde
De heer de Rouw is secretaris geweest van het Mannenkoor Cantus ex Corde. Het repertoire bestaat uit authentieke Russische Muziekwerken. De heer de Rouw vertaalde jarenlang de muziekwerken en waar nodig herschreef hij deze fonetisch.

Perscentrum Wereld Muziek Concours
Tijdens het Wereld Muziek Concours bemande de heer de Rouw het perscentrum.

Buitengewoon ambtenaar Burgerlijke Stand gemeente Meerssen


---

De heer H.T.M. Tilli uit Bunde
Lid in de Orde van Oranje Nassau

Lijst van verdiensten:

1976 - heden: vrijwilliger Basisschool Borgharen
Begeleiding van de overblijfkinderen, lid (penningmeester) schoolbestuur Stichting Katholiek Onderwijs van Borgharen, voorleesouder, organiseren en uitvoerende werkzaamheden bij schoolreisjes, werkweken en schoolkampen, koken en opruimen en het begeleiden van de kinderen tijdens de schoolkampweek.

1976 - heden: lid van het schoolbestuur van de Basisschool Borgharen Sinds 1996 heeft de heer Tilli zitting in de financiële commissie van Stichting MosaLira. In deze stichting zijn de schoolbesturen van 18 basisscholen, 2 scholen voor speciaal onderwijs en 1 school voor zeer moeilijk lerende kinderen uit de regio Maastricht verenigd. De heer Tilli werkte mee aan de voorbereidingen, die in 1996 hebben geleid tot de institutionele fusie met de schoolbesturen van basisschool Amby en basisschol Scharn tot de Stichting Basisonderwijs Maastricht. Hij maakte enige tijd deel uit van het bestuur. Sinds 1996 maakte de decorandus deel uit van het plaatselijk bestuur van basisschool Borgharen. Na de fusie met het bestuur van Henric van Veldeke tot MosaLira bleef hij verbonden aan de school binnen de schoolraad. Vanuit MosaLira werd hij tevens afgevaardigd naar het Regionaal Overleg. In alle jaren heeft hij diverse bestuursfuncties bekleed (o.a. secretaris en penningmeester). De heer Tilli toont zich nog steeds verbonden met het wel en wee van de basisschool, die inmiddels Basisschool De Maasköpkes heet.

1980 - 2006: Vrijwilliger en penningmeester
jeugdcarnavalsvereniging Maaskluivers Borgharen

1980 - 2007: Vrijwilliger carnaval
Hand- en spandiensten tijdens carnaval:
bemannen van de bonnenbar of het bakken van kroketten e.d.

1994 - 2004: Penningmeester Koninginnemarkt tbv kerk Vrijwilliger en kasbeheerder Koninginnemarkt Borgharen.

1997 - heden: penningmeester en bestuurslid
Fanfare Sint Cornelius en lid MUPA (Muziekparade)

- Bestuurslid (2e penningmeester) fanfare.

- Commissielid (penningmeester) jaarlijkse Muziekparade MUPA (commissie fanfare).
- Organiseren van logistieke, facilitaire en pr-zaken voor de MUPA.
- Penningmeester commissie Haarder Luip: jaarlijkse KNAU hardloopwedstrijd
- Kartrekker en penningmeester 100 jarig bestaan fanfare (1997) en 110 jarig bestaan
- Het vergaren van financiële middelen voor vele activiteiten van de fanfare.

2004 - heden: penningmeester buurtcomité De Burcht Bunde


---

Mevrouw L.H. Fung-Cheng uit Meerssen
Lid in de Orde van Oranje Nassau

Lijst van verdiensten:

1993 - 1996: Lidmaatschap bij Nga Yin Chinese Vrouwenvereniging De vereniging is in eerste instantie opgezet om als ontmoetingsplek te dienen voor Chinese vrouwen in de omgeving Maastricht. Daarnaast zet de vereniging zich in - samen met de Algemene Chinese Vereniging Limburg - voor het behoud en voortbestaan van de Chinese school in Maastricht. Deze school is opgezet, zodat de kinderen van de Chinese gemeenschap op zaterdagmiddag lessen kunnen nemen in de Chinese taal, cultuur en geschiedenis om hun achtergrond beter te kunnen begrijpen en te respecteren. Nga Yin Chinese Vrouwenvereniging organiseert donatiebijeenkomsten om met zijn allen geld in te zamelen voor het behoud van de Chinese school, om lesmateriaal te kopen en schoolreisjes te organiseren.

1997 - heden: Vice-voorzitter (later voorzitter) Nga Yin Chinese Vrouwenvereniging

2004 - heden: Bestuurslid Landelijke Federatie Chinese Vrouwenvereniging Federatie heeft als doel het welzijn van de Chinese gemeenschap in Nederland te bevorderen.

2005 - heden: Via de Landelijke Federatie Chinese Vrouwenvereniging is mevrouw Fung-Cheng verbonden aan het Inspraakorgaan Chinezen Nederland. Deze organisatie is in het leven geroepen om de belangen van de Chinese gemeenschap in Nederland te behartigen en zet zich in om de maatschappelijke positie van Chinezen in Nederland te verbeteren.


---

De heer J.J.M. (Jack) Willems
Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Lijst van verdiensten:

1999 - 2009: Medeoprichter en voorzitter (sinds 2002) St. Noodlijdenden Minsk De heer Willems is van oktober 1999 tot eind 2002 voorzitter geweest van de voorbereidingsgroep voor de organisatie van benefietconcerten voor het jeugdmuziek-theater Simcha uit Minsk (Wit-Rusland). Toen op 20 december 2002 de voorbereidings-groep rechtspersoonlijkheid kreeg door oprichting van de Stichting Noodlijdenden Minsk werd betrokkene voorzitter van deze Stichting. Door de organisatie van ca. 70 concerten in de afgelopen jaren heeft decorandus samen met enkele andere bestuursleden duizenden mensen in Limburg en daarbuiten in aanraking gebracht met hoogstaande vocale, muzikale en choreografische kwaliteiten van Simcha. Door de vele inzamelingen is deze stichting erin geslaagd om veel noden te lenigen in een land dat relatief onbekend is bij veel mensen.

1989 - 2009: Vooraanstaand ondersteuner (vrijwilligerswerk) Stichting Sociaal Medische Hulpverlening Oost-Europa (SMHO) Tijdens de solidariteitsactie in 1988 om het vernietigen van Roemeense dorpen als gevolg van het rampzalige beleid van de dictator Ceausescu een halt toe te roepen, werd de heer Willems door het toenmalige College van B en W gevraagd om als eerste inwoner van Meerssen de geadopteerde gemeente Vatra-Moldovitei te bezoeken. Betrokkene heeft tijdens dit bezoek zeer waardevolle contacten weten te leggen met diverse mensen. Deze zijn tot op de dag van vandaag van ongelooflijk belang voor de Stichting SMHO om in betreffende gemeente en ver daarbuiten op zeer grote schaal in de sociale medische en maatschappelijke sfeer hulp te kunnen verlenen.

In juni-juli 1990 komt het na maanden van zeer onduidelijke politieke toestanden in Roemenië en na uitvoerig overleg tussen vertegenwoordigers van de gemeente Meerssen (onder verantwoording van dhr Willems en enkele anderen) tot een daadwerkelijk eerste hulptransport. In de daarop volgende jaren hebben vele hulptransporten naar de door de gemeente Meerssen geadopteerde Roemeense gemeente plaatsgevonden.

1990 - 1997: Secretaris Stichting Koorschool Limburg De heer Willems heeft als een belangrijke initiërende en stuwende kracht vanaf 1990 gewerkt aan de heroprichting van het jongenskoor De Meerssener Nachtegalen. Het jongenskoor werd in 1992 heropgericht en ondergebracht in de tegelijk opgerichte Stichting Koorschool Limburg. Deze Stichting had als doel om de vocale opleiding van jongeren in Limburg te bevorderen.

1997 - 1998: Mede-oprichter Meerssens-Mannenkoor
De heer Willems was een belangrijke initiatiefnemer bij de oprichting van het Meerssens Mannenkoor in 1997.

De activiteiten van decorandus voor de Stichting Noodlijdenden Minsk en de Stichting Sociaal Medische Hulpverlening Oost-Europa zijn deels voortgevloeid uit zijn functie bij de gemeente Meerssen. Het merendeel van de activiteiten organiseert decorandus echter in zijn vrije tijd.