Ingezonden persbericht


Hulporganisatie presenteert jaarverslag 2009
Inkomsten Dorcas gelijk gebleven ondanks recessie

ANDIJK - Hulporganisatie Dorcas blikt dankbaar en blij terug op 2009. Dit valt te lezen in het jaarverslag over vorig jaar. Voor Dorcas was het spannend of de recessie van invloed zou zijn op de inkomsten in 2009. Gelukkig was er geen sprake van een terugval. De inkomsten, beschikbaar voor de doelstelling, stegen ondanks de economische crisis een fractie van 16,6 naar 16,7 miljoen euro, terwijl de kosten binnen de begroting bleven. De kosten voor eigen fondsenwerving bleven met 10,5 procent keurig binnen de CBF-norm van 25 procent.

'Eind 2009 hadden we bijna 60.000 donateurs in ons bestand. We zijn blij met dit grote draagvlak van mensen die ons werk steunen. Ook hebben duizenden vrijwilligers zich weer ingezet en het werk voor de allerarmsten mogelijk gemaakt. Gelukkig kalft die steun niet af, integendeel zelfs', aldus Ruud van Eijle, directeur Dorcas Hulp Nederland. 'Veel van onze donateurs en vrijwilligers steunen het werk van Dorcas vanwege onze lage kosten en de grote transparantie van de organisatie. Ook in het jaarverslag over 2009 hebben we ons best gedaan de inkomsten, uitgaven en resultaten zo overzichtelijk mogelijk te presenteren.'

Terugblik over 2009
Het verslag geeft een uitgebreid beeld van uitgevoerde projecten, fondswervende acties, logistiek, kwaliteitsbeheer en natuurlijk de cijfers. Enkele hoogtepunten over 2009 die in het verslag worden genoemd, zijn: de omzet van de Dorcas Winkels steeg met 45 procent, bijna 800 kerken collecteerden voor Dorcas en via de Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO) werd voor 250.000 euro aan subsidie verkregen, tegenover een verwachte 100.000 euro. Teleurstellend was dat door de kredietcrisis de inkomsten uit het bedrijfsleven 41 procent lager waren dan begroot. En ook de Dorcas Kledingactie bracht in 2009 10.000 kilo kleding minder op dan werd verwacht.

Transparant
Dorcas wil graag inzage geven in de activiteiten en de financiële resultaten. De hulporganisatie ziet transparantie als een belangrijke voorwaarde voor een goede verstandhouding tussen donateurs en de organisatie. Het jaarverslag is elk jaar te downloaden op www.dorcas.nl/jaarverslag. Dorcas zal het jaarverslag opnieuw indienen voor beoordeling door de organisatie van de Transparant Prijs. In de categorie van grote instellingen behaalde Dorcas in 2009 met een 7,4 een gedeelde zestiende plaats. In totaal hadden 75 grote goede doelen hun jaarverslag ingezonden.

Structurele hulp
Dorcas is een internationale hulporganisatie die in achttien landen in Oost-Europa en Afrika 185 projecten van lokale partnerorganisaties ondersteunt. Dorcas kent een jarenlange traditie van sociale hulp in Oost-Europa, maar anders dan veel mensen denken, is structurele hulp de grootste tak binnen de organisatie. Meer dan de helft van de afdrachten aan de moederorganisatie is voor structurele hulp. Dorcas helpt, geïnspireerd door Mattheüs 25, de allerarmsten in de wereld, ongeacht ras, religie, geslacht of politieke overtuiging. In Nederland zijn tienduizenden vrijwilligers, ondernemers en giftengevers bij Dorcas betrokken. Meer informatie: www.dorcas.nl of tel. 0228 595900.

EINDE PERSBERICHT