Ingezonden persbericht



* ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 29 APRIL 17.30 *

PERSBERICHT STICHTING DE NOORDZEE
29 april 2010

'Do It Yourself Beach' winnend concept jongeren Battle Siu-Siu Ha bedenkt dé oplossing voor het afvalprobleem op het strand

Vanmiddag om 17.20 is de prijsuitreiking van de innovatie Battle van Stichting De Noordzee (SDN) en gemeente Den Haag in Scheveningen, tijdens de opening van het strandseizoen. Met de battle hebben de twee partijen jongeren uitgedaagd om een oplossing te bedenken voor het afvalprobleem op het strand. Een beoordelingscommissie koos het concept 'Do It Yourself Beach' (DIY) van Siu-Siu Ha uit als winnend concept.

Siu-Siu Ha bedacht een concept waarbij een stuk strand modern en hip wordt ingericht en waar de gemeente juist níet opruimt; bezoekers doen dat zelf. Strandbezoekers kiezen er bewust voor om op dit stuk strand te gaan liggen. Net als praten of bellen in een stilte coupé in de trein, is het not done om afval op een DIY Beach achter te laten. Gemeente Den Haag is erg enthousiast over het concept en gaat het komende zomer testen in samenwerking met Stichting De Noordzee.

Het DIY concept is één van de 110 concepten die zijn ingezonden op de innovatie Battle, die is uitgezet via het platform www.battleofconcepts.nl. Studenten en young professionals hebben vijf weken de tijd gehad om een innovatief product en/of producttoepassing te bedenken, waardoor minder afval op het strand achterblijft. De uitwerking van het concept stond geheel vrij, maar moest gericht zijn op de doelgroep jongeren.

Ook minister Huizinga van VROM is enthousiast over het idee. "Zwerfaval op het strand is niet alleen een grote ergernis voor bezoekers van het strand. Wat we ook zien is dat veel afval in zee waait en daar voor grote problemen zorgt. Op onze oceanen drijven nu al grote eilanden van met name plastic afval. Dit is funest voor het leven in de oceanen. Als we niets doen worden de problemen alleen maar groter."

De beoordelingscommissie bestond naast leden van SDN en Gemeente Den Haag, uit Heino Walbroek (Voorzitter Vereniging Strandtenthouders), Henk Klein Teeselink (Nederland Schoon) en Jesse Goossens (schrijfster Plastic Soep). De commissie werd het unaniem eens over de prijswinnaar, die een geldbedrag van ¤1500 ontvangt. Daarnaast koos de jury nog 19 andere concepten die beloond worden met een geldprijs.

-------------------------------------------------einde bericht------------------------------------------------