Groen ICT-datacenter EvoSwitch ontwikkelt 3e fase, 5.000 m2 extra


Verhoging energiebesparing EvoSwitch van 50 naar 80 procent t.o.v. traditioneel datacenter

HAARLEM, 20100429 -- EvoSwitch, het carrieronafhankelijke datacenter dat CO2-neutraal opereert, is gestart met de ontwikkeling van de 3e fase. Bovenop de bestaande 4.200 m2 wordt nog eens 5.000 extra m2 gebruiksklaar gemaakt, zodat bestaande en nieuwe klanten uitgebreide mogelijkheden hebben om hun ICT-infrastructuren te outsourcen binnen de streng beveiligde en energiezuinig ingerichte datacenteromgeving van EvoSwitch.

De bouw van de 3e fase zal volgens planning in Q3 2010 gereed zijn voor gebruik. De extra 5.000 vierkante meter biedt plaats aan 800 datacenter racks waarin bedrijven, overheden en non-profit klanten hun ICT-infrastructuren veilig (ISO 27001 gecertificeerd) kunnen huisvesten. De nieuwe 19-inch racks staan opgesteld in 25 afgesloten gangen, zogenoemde Corridors waarmee ten behoeve van energiebesparing warme en koude lucht wordt gescheiden.

Energiezuinig datacenter: PUE 1,2
In de datacenter omgeving van EvoSwitch staan ICT-infrastructuren van verschillende bekende bedrijven, waaronder Wikipedia, Koninklijke Joh. Enschedé, Hyves, Logica, Parnassia Bavo en spelletjesmaker Codemasters. Voor bestaande en nieuwe klanten betekent de ontwikkeling van de 3e fase een enorme potentie aan uitbreidingsmogelijkheden in een zeer energiezuinige ICT-datacenter omgeving (EvoSwitch wordt in een rapport van het Duitse Federale Ministerie van Milieu beschreven als 1 van de 11 meest energiezuinige datacenters wereldwijd).

Volgens berekening zal de voltooiing van de 3e ontwikkelingsfase zorgen voor een significante verdere energiebesparing binnen het toch al energiezuinige ICT-datacenter. Eric Boonstra, Managing Director van EvoSwitch: "De extra energiebesparing is het directe gevolg van de inzet van nieuwe technologieën en een zeer innovatieve opstelling van onze systemen. Daardoor kunnen wij voortaan 365 dagen per jaar Free Cooling - oftewel koeling met behulp van de buitentemperatuur - gebruiken en kan de energieverslindende compressor volledig uitgeschakeld blijven, het gehele jaar door. Ook de verdere klantaanwas zal een positief effect hebben op onze energiebesparing."

Op dit moment bedraagt de Power Usage Effectiveness (PUE) van EvoSwitch minder dan 1,5. Wanneer de 3e fase klaar is en klanten er geleidelijk hun intrek nemen, zal de PUE volgens berekening verder dalen naar een waarde van 1,2. Boonstra: "Dat is zeer energiezuinig. Een traditioneel datacenter heeft een PUE van 2,0 of meer. Na de uitbreiding is EvoSwitch wat betreft stroomverbruik dus minimaal 80 procent zuiniger dan een traditioneel datacenter."

Modulaire datacenter bouw
De ontwikkeling van de 3e fase zal relatief snel verlopen vanwege een revolutionaire datacenter ontwikkelingsmethode met een modulaire benadering, ontwikkeld door leverancier DataXenter (www.dataxenter.com). Via deze methode zullen verschillende modulaire datacenter boxen geïnstalleerd worden, welke lokaal voorzien zijn van 2 Uninterruptable Power Supplies (UPS'en) van 160 kW. In de 3e fase zal dus standaard een 2N noodstroomvoorziening per datacenter box worden ingebouwd, om klanten maximale verzekering tegen stroomonderbreking te geven.

In de huidige situatie heeft EvoSwitch vier 2,5 MVA trafo's in gebruik. In de 3e fase zullen er twee extra bij worden geplaatst. En aan de bestaande tien noodstroomgeneratoren van 1,5 MVA worden nog eens vier toegevoegd. Ook zullen er in de 3e fase extra private suites worden ingericht, een soort mini-datacenters met geheel individuele en afgesloten voorzieningen binnen de veilige omgeving van EvoSwitch.

In totaal heeft het datacenter van EvoSwitch vanaf Q3 2010 ongeveer 9.200 vierkante meter aan operationele datacenter ruimte beschikbaar. Boonstra: "Maar we zijn al aan het kijken naar een verdere uitbreiding van het EvoSwitch datacenter naar 16.000 vierkante meter. Ook verwacht ik dat we binnenkort op andere locaties in de wereld nieuwe datacenter sites zullen openen, via natuurlijke groei of door middel van overnames."

Investering in groene technologieen
De nadruk op energiebesparing heeft een duidelijke reden. "Voor datacenter klanten wordt energiebesparing steeds belangrijker," zegt Boonstra. "Hun ICT-infrastructuren worden door beperking van het stroomverbruik veel minder belastend voor het milieu. Daarnaast zullen de energieprijzen en dus de kosten van ICT-infrastructuren verder toenemen. Wij willen met de investering in groene technologieën graag onze eigen energierekening en de energierekening van klanten betaalbaar houden."

Energiebesparingen worden door EvoSwitch gebruikt om investeringen in groene technologieën te bekostigen. Boonstra: "Een groen datacenter bouwen vergt nu eenmaal een grotere investering dan een traditioneel datacenter. Door de energiebesparing hoeven wij deze extra investeringskosten echter niet door te berekenen aan klanten, ook niet als het gaat om de groene stroom die wij gebruiken en de investeringen van EvoSwitch in CO2-compensatie via onze samenwerking met Climate Neutral Group."

---------------------------------
Over EvoSwitch
EvoSwitch (www.evoswitch.com) is een carrierneutraal datacenter met een groen karakter (CO2-neutraal). Het datacenter is energiezuinig, heeft momenteel een PUE (Power Usage Effectiveness) van 1,5, met als doel een PUE van 1,2. EvoSwitch is gevestigd in de regio Amsterdam, heeft goede verbindingen, een stroomcapaciteit van 20 Megawatt en een ruimbemeten vloeroppervlak van 9.200 vierkante meter met significante verdere uitbreidingsmogelijkheden. EvoSwitch is gecertificeerd volgens de standaarden ISO 9001 en ISO 27001. Voor klanten betekent het dat hun ICT-infrastructuur binnen EvoSwitch volgens de strengste normen is beveiligd. EvoSwitch opereert volledig klimaatneutraal. In samenwerking met Climate Neutral Group investeert het datacenter in wereldwijde projecten om het CO2-evenwicht in de atmosfeer te herstellen (www.climateneutralgroup.com). Klanten van EvoSwitch kunnen op hun website laten zien dat zij gebruik maken van een klimaatneutraal datacenter, via de logo's in het partnerprogramma The Green Fan (www.thegreenfan.com). EvoSwitch is in een rapport van het Duitse Federale Ministerie van Milieu beschreven als 1 van de 11 meest energiezuinige datacenters wereldwijd. In Nederland heeft EvoSwitch met een kopgroep van 16 ICT-bedrijven de MeerJarenAfspraak energie-efficiëntie (MJA) van het ministerie van Economische Zaken ondertekend. De MJA heeft als doel om 30% energie-efficiëntie te realiseren over een periode van vijftien jaar.

EvoSwitch





ingezonden persbericht