Gemeente Cromstrijen

Het regent weer lintjes in Cromstrijen! (29-04-2010)

Op donderdag 29 april 2010 ontvingen 4 inwoners van de gemeente Cromstrijen een Koninklijke Onderscheiding. Burgemeester Giel Janssen reikte de onderscheiding uit aan echtpaar mevrouw T.B. Kruithof-van Gameren en de heer I. Kruithof, de heer A.C. Bos en de heer R. Goudswaard. De vier gedecoreerden leveren allen een bijzondere bijdrage aan de samenleving.

Mevrouw Kruithof-van Gameren ontving de onderscheiding voor haar activiteiten op het gebied van (mantel)zorg en welzijn. Sinds 1999 is mevrouw Kruithof-van Gameren vrijwilliger bij Afasie Hoeksche Waard waar zij mensen begeleidt en als gezelschapsdame een rol vervult. Ook was zij van 1994 tot 2009 medecoördinator van de Stichting Rolstoelbus. Daarnaast is zij vrijwilliger bij de woonvoorziening Numansdorp. In deze woonvoorziening wonen mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking. Mevrouw Kruithof-van Gameren is sinds 1979 vrijwilliger en sinds 1981 tevens gastvrouw van het verpleeghuis De Egmontshof in Oud-Beijerland. Zij bezoekt en begeleidt mensen naar en van de kerkdiensten en andere bijeenkomsten.

Haar man, de heer I. Kruithof, ontving tevens een onderscheiding voor zijn activiteiten op het gebied van (mantel)zorg en welzijn. De heer Kruithof is vanaf 1996 bezoeker en begeleider van bewoners van het verpleeghuis De Egmontshof in Oud-Beijerland. Ook hij was van 1994 tot 2009 medecoördinator van de Stichting Rolstoelbus. Vanaf 1994 is hij bezoeker en begeleider van gehandicapten van de woonzorgvoorziening Numansdorp en sinds 1990 bezorgt de heer Kruithof warme maaltijden via verzorgingscentrum De Buitensluis in Numansdorp.

De heer Bos verdient de onderscheiding voor zijn activiteiten op het gebied van (streek)historie, kerkelijk leven en belangenbehartiging. Van 1966 tot 1977 was de heer Bos vrijwilliger van de stichting het Streekmuseum Hoeksche Waard. Hier vervulde hij onder andere restauratie- en inrichtingswerkzaamheden aan het Hof van Assendelft, was hij betrokken bij de inrichting en uitbreiding van het museum en vervulde hij van 1966 tot 1993 de rol van adviseur van het museumbestuur. Ook was hij actief binnen de werkgroep en stuurgroep Genealogie en van de werkgroep Dialecten van de stichting het Streekmuseum. De heer Bos was van 1996 tot 2007 kerkrentmeester van de Nederlandse Hervormde Kerk Numansdorp en beheerde het archief van de kerk. Vanaf 2006 is hij adviseur van de Erfgoedkoepel Hoeksche Waard in Numansdorp en vanaf 2008 is hij actief lid van de werkgroep Cultuurhistorische Kaart Hoeksche Waard.

De heer Goudswaard ontving de onderscheiding voor zijn activiteiten op het gebied van het natuurbeheer. De heer Goudswaard is sinds 1984 vrijwilliger bij het Hoekschewaards Landschap (HWL). De natuurterreinen van het HWL bestaan voor een belangrijk deel uit bloemrijk grasland, waar een beheer van maaien en afvoeren van maaisel wordt toegepast. De heer Goudswaard was ruim vijfentwintig jaar actief betrokken bij het beheer van de natuurterreinen van HWL. Ongeveer tien jaar lang was hij de voortrekker en coördinator van de werkgroep die dit werk uitvoerde. Daarnaast is hij een actief lid van de plantenwerkgroep van het HWL en neemt ook deel aan het veldwerk op dit vlak. Het HWL onderhoudt ook enkele duizenden knotwilgen in de Hoeksche Waard. In het knotseizoen zijn ruim 130 vrijwilligers van het HWL actief. De heer Goudswaard is zelf een actief 'knotter' en de afgelopen zes jaar was hij coördinator van een van de vijf knotploegen. Als coördinator regelt hij de inzet van vrijwilligers, voert overleg met de eigenaren en pachters van de knotlocaties en is verantwoordelijk voor de afzet van het hout.

De heer en mevrouw Kruithof, de heer Bos en de heer Goudswaard werden op donderdag 29 april 2010 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.