Gemeente De Marne



Uitreiking Koninklijke Onderscheidingen

Op donderdag 29 april werden in de gemeente De Marne zes Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt.

Alle voorgedragen personen kregen de onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Voor een dergelijke onderscheiding komen personen in aanmerking die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. Het gaat om personen die op een bijzondere manier inhoud geven aan hun activiteiten en hier waardering en erkenning voor krijgen vanuit de samenleving.

De lintjes worden op donderdagochtend uitgereikt aan de volgende personen:


- de heer J.(Jannes) Russchen uit Leens

- de heer K.G.(Klaas) Pieterman uit Niekerk
- de heer W.H.F.(Wim)Musters uit Kloosterburen
- mevrouw J.(Hannie) Hiddema uit Pieterburen
- de heer L.E.(Luken)Evers en zijn echtgenote mevrouw A.(Antje) Evers-Kalk
uit Eenrum

J. Russchen

De heer Russchen was in de tachtiger jaren verantwoordelijk voor de uitgifte van het "Bokkeblaadje" van Eenrum. Daarnaast was hij nog een aantal jaren secretaris van de Dorpsvereniging Eenrum. Hij is vrijwilliger voor de Historische Kring De Marne en is actief als vrijwilliger voor de Protestantse Gemeente Leens-Mensingeweer. Hij verzorgt o.a. het archief en de liedborden. Hij coördineert het digitaliseren van fotos in de gemeente De Marne met als doel deze, via inzet van een website, toegankelijk te maken voor het publiek. Ook heeft hij het archief van het Landgoed Verhildersum heringericht. Verder was de heer Russchen betrokken bij de uitgifte van het boek "Bouwgeschiedenis " van architect Reitsma. Hij heeft de toegankelijkheid van het gemeentearchief voor een breder publiek mogelijk gemaakt.
Een aantal activiteiten vervult hij in het verlengde van zijn werk als ambtenaar bij de gemeente De Marne.

---

Ds K.G. Pieterman

Ds Pieterman was van 1979 tot mei 2009 lid (tot 1987 scriba en vanaf 1996 preses) van het Breed Moderamen van aanvankelijk de Nederlandse Hervormde Kerk en nu van de Protestantse Kerk in Nederland, classis Winsum. Hij maakte deel uit van diverse ad-hoccommissies binnen de classis. Hij was lid van de Generale Synode van de Hervormde Kerk. Hij is actief voor het project Bijbelvertelling in het Gronings en lid van de commissie voor de vertaling van Psalmen en Gezangen. Verder is hij auteur voor het blad Toal en Taiken, het toonaangevende en Groningstalige blad op het gebied van Taal en Cultuur. Hij verzorgt vaak excursies voor de Historische Kring De Marne en geeft lezingen over historische onderwerpen.
---

W.H.F. Musters

De heer Musters is al sinds 1988 contactpersoon van en vrijwilliger bij het onderhoud van de Cloostertuin te Kloosterburen. Hij is secretaris van de computercursus 50-plussers en penningmeester van de Stichting Ouderenraad De Marne. Hij is bestuurslid van het Nationaal Ouderenfonds van de gemeente De Marne. Hij is voorzitter van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen, afdeling Kloosterburen en omstreken en van de Stichting Welzijn Ouderen eveneens te Kloosterburen. De heer Musters is coördinator van tafeltje-dek-je. Voorheen bezorgde hij zelf ook maaltijden. Verder is hij vrijwilliger en bestuurslid bij het Kloosterburens Ontmoetingspunt (K.O.P.) en vrijwilliger bij het internetcafé in het Zorgcentrum t Olde Heem.

---

mw. J. Hiddema

Mevrouw Hiddema is al sinds 1973 als vrijwilligster actief. Destijds als wadloopgids bij de Stichting Wadlopen in Pieterburen. Tien jaar maakte zij deel uit van het bestuur van de Vereniging Dorpsbelangen Pieterburen, waarvan zes jaar als voorzitter. Zij is mede-oprichtster van het speltproject. Het doel is om de consumptie van spelt te bevorderen. Zij is mede-oprichtster van Wierde en Dijk, de vereniging voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Noord Groningen. Zij is initiator en ontwikkelaar van de Landloop. Hierbij is een koppeling gelegd tussen spelt en een wandelroute in Wierhuizen Zij was lid van de werkgroep "De Marne Duurzoam" van de Lokale Agenda 21 die zich inzet voor duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Verder is mevrouw Hiddema secretaris van het bestuur van de Stichting Keurmerk Streekproducten Groningen . Als vrijwilligster bij de Vereniging Groninger Dorpen heeft zij de wandelroutes in de gemeente De Marne geïnventariseerd en uitgebreid.

---

dhr. L.E. Evers en mw. A. Evers-Kalk

Het echtpaar Evers
Mevrouw Evers is al sinds 1981 als vrijwilligster betrokken bij het dorpshuis te Eenrum. Zij was lid van de Vrouwenraad en oprichtster van een handwerkclub voor oudere dames. Zij was actief voor een bejaardensoos en voor het project tafeltje-dek-je. Zij is nog wekelijks gastvrouw tijdens de activiteiten. Zij is ook vrijwilligster bij de Stichting t Grunneger Bouk en de Stichting De Boukenkist. De stichtingen hebben als doel de uitgave van en de belangstelling voor Groninger boeken en andere publicaties te bevorderen. Ook is mevrouw Evers nog vrijwilligster bij de Stichting Borg Verhildersum te Leens.

De heer Evers was van 1973-1997 secretaris van de ijsvereniging Eenrum. Hij was ijsmeester voor de ijsbaan en de kanalen. Hij was van 1978-1990 lid van de schaduwfractie van de VVD in de voormalige gemeente Eenrum. Hij was voorzitter van de Stichting Ons Dorpshuis "De Oude School" te Eenrum. Voor diverse klussen werd hij ingezet. Voor een grote verbouwing in 1983 heeft hij veel werk verzet o.a. binnenhalen van veel subsidies.
De heer Evers is nog steeds actief als vrijwilliger bij de Stichting Borg Verhildersum
te Leens

---