Watersportverbond - KNWV

Talenten en paralympiërs houden eer hoog in Hyeres

donderdag 29 april 2010

Hyeres 29 april 2010 â Op de voorlaatste dag van de World Cup zeilen in het zuid Franse Hyeres zetten sommige Nederlandse zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg nog een eindsprint in. Uiteindelijk kwalificeren drie zeilteams zich voor de medal race op morgen op Koninginnedag. Meest opvallende eindsprint kwam van Margriet Fokkema en Marieke Jongens. Met stip op tien. Bij de mannen in de 470 kwalificeerden Steven Le Fevre en Steven Krol zich ook met een negende plaats. Talentploeglid Eduardo van Vianen gaat met een negende plaats de medal race in bij de Lasers.

ZIe laatste video van de Nederlandse zeilers op www.topzeilen.tv

Deze drie teams zijn overigens kansloos voor een podiumpositie, maar sluiten met deelname aan de medal race de week nog enigszins in stijl af. Het best presteren de Oranje paralympische zeilers in de 2.4 klasse. Delta Lloyd Kernploeg lid Thierry Schmitter staat tweede en heeft zicht op de gouden medaille. Dat geldt ook voor Barend Kol in derde positie. De paralympische zeilers hebben geen medal races maar varen morgen een laatste wedstrijd met alle deelnemers.

470 âTalentenâ wel in de medal race
Wereldkampioenen in de 470 Lobke Berkhout en Lisa Westerhof verspeelden in de laatste race hun medal race positie. De hele week zijn de prestaties wisselend. En daarbij helpt de diskwalificatie in race twee niet mee. Tijdens het voorlaatste world cup evenement had het duo ook moeite met deze typische licht weer omstandigheden.

Coach Jacco Koops legt uit. âLisa en Lobke hebben al meer grip op deze omstandigheden dan in Palma. Er zit een stijgende lijn in. Als.. alsâ¦. tja als ze die OCS niet hadden gehad zouden ze zesde staan. Maar goed dan sta je nog niet op het podium. Ze zeilen nog niet constant genoeg in het lichte weer. We zijn bezig om meer allround te worden en dat gaat steeds beter. Het is nog geen WK en die tijd hebben we ook nodig.â

De jongere 470 teams Marieke Jongens en Margriet Fokkema en Steven Le Fevre en Steven Krol staan wel in de medal race. Koops is daar heel blij mee. âDat is belangrijk om te laten zien waar we met dit programma mee bezig zijn en voor hun is het een hele goede stap richting het WK in Scheveningen in juli van dit jaar.â

(foto Margriet Fokkema en Marieke Jongens, fotograaf Thom Touw)

Sven en Kalle Coster klommen gisteren op in het klassement, maar op de laatste dag kwam de broers niet verder dan 33ste , 36ste en 31ste plaats. Daarmee hebben de Costers nog een lange weg te gaan om in WK vorm te komen.

Van Vianen houdt eer hoog in Laser klasse
Talentploeglid Eduardo van Vianen plaatst zich voor de tweede world cup op rij in de medal race. Een maand geleden hoorde hij ook bij de beste tien en ook in Frankrijk is Van Vianen de beste Nederlander in een veld van maarliefst 144 deelnemers. Morgen op Koninginnedag maakt Van Vianen geen kans meer op het eremetaal. Delta Lloyd Kernploeg lid Marc de Haas was op de goede weg om zich te kwalificeren voor die laatste allesbeslissende race. Maar De Haas kreeg de zwarte vlag in de laatste race van 29 april en viel terug in het klassement.

(foto Van Vianen rondt de boei, fotograaf Thom Touw)

Marit Bouwmeester kwam net tekort
In de Laser radial kwam Marit Bouwmeester net tekort voor een
eerherstel met een plaats in de medal race. Met een 7de, 6de en een 22ste op de laatste dag kon ze de zwarte vlag van de eerste dag niet goedmaken. Ze werd uiteindelijk dertiende.

Windsurf dames niet in medal race
Lilian de Geus en Marcelien de Koning plaatsen zich niet voor de medal race bij de dames in de RS:X. De Koning heeft zich als doel gesteld om in 2011 voor het mee te doen aan een medal race. De Koning werd in Frankrijk 30ste en de Geus 25ste.

Grote Finn mannen redden het niet
In de Finn klasse doen drie gedreven zeilers mee. Timo Hagoort werd 22ste, Gert van der Heijden 45ste en Simeon Tienpont 38ste.

//einde

Voor meer vragen of rechtenvrije hoge resolutie foto's bel Simon Keijzer, 06 54 75 44 05
Voor alle uitslagen zie http://sof.ffvoile.net