Stichting Biologica


Exacte locatie van sommige veldproeven toch niet openbaar


De overheid (het ministerie van VROM) hoeft de exacte locatie van veldproeven met gentech aardappelen en maïs niet bekend te maken. Dat heeft de Raad van State woensdag 28 april bepaald in een zaak die door Greenpeace, Biologica en andere betrokkenen was aangespannen. Volgens de Raad van State is kennis over de precieze ligging van de proefvelden van AVEBE en Monsanto niet vereist, omdat het om categorie 2 en 3 proeven gaat. Volgens de Raad staat van deze proeven al vast dat ze geen risico vormen voor mens en milieu.

Biologica vindt het onbegrijpelijk dat het beroep ongegrond is verklaard. In februari 2009 bepaalde het Europese Hof van Justitie dat de plaats van veldproeven met genetisch gemanipuleerde gewassen niet geheim mag blijven. Hiermee leek de jarenlange strijd over de openbaarheid van veldproeven eindelijk beslecht.

Dit werd nog eens bevestigd door de uitspraak van de Raad van State in september 2009 waarbij het ging om de openbaarheid van (categorie 1) veldproeven met gentechmaïs van Pioneer. De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelde toen dat de minister op grond van de Europese richtlijn (2001/18) wél verplicht is de precieze locaties van de proefvelden in de vergunningen bekend te maken.

Tijdens een zitting bij de Raad van State over de proeven van Avebe en Monsanto (26 januari 2010) bleek opnieuw dat VROM de locaties van veldproeven geheim wil houden om vernieling te voorkomen. Op de vraag van de voorzitter van de Raad waarom de exacte locatie van commerciële ggo-teelt wel bekend kon worden gemaakt in een zogenaamd ggo register antwoordde de jurist van VROM: "Dat is heel simpel, omdat de teelt zo grootschalig is, is er geen kans meer op vernieling". De verwachting was dan ook dat de Raad van State de vergunningen voor proeven van AVEBE en Monsanto vanwege de geheime proeflocaties zou vernietigen. Maar omdat het hier om zogenaamde "categorie 2" proeven gaat is het verbod om de plaats van de proef geheim te houden volgens de Raad niet geldig.

Het is opmerkelijk dat de Raad van State onderscheid maakt tussen verschillende categorieën van veldproeven. Dit is namelijk een Nederlandse (COGEM) uitvinding die op geen enkele manier terugkomt in de uitspraak van het Europese Hof.

Biologica is vooral teleurgesteld omdat het recht van boeren om te weten wat er in hun omgeving geteeld wordt niet is erkend.

Voor een boer maakt het niet uit of zijn product besmet wordt door een gentechgewas uit de categorie 1, 2 of3. In alle gevallen is er sprake van een nog niet toegelaten ggo die niet in de voedselketen terecht mag komen.

Biologica en Greenpeace blijven zoeken naar mogelijkheden om aandacht te vragen voor de enorme problemen waar gentech het milieu, consumenten en boeren voor plaatst.

De volledige uitspraak is te vinden op www.raadvanstate.nl.