Ministerie van Economische Zaken

Verdere ondersteuning MKB bij kredietverlening cruciaal

Nieuwsbericht | 29-04-2010

"Verdere ondersteuning van het MKB bij het verkrijgen van kredieten blijft de komende tijd essentieel voor de versterking van de positie van het Midden - en Kleinbedrijf na de crisis. Het MKB is namelijk de ruggengraat van de Nederlandse economie".

Dat zegt minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken naar aanleiding van de zogenoemde "benuttingsbrief", die zij elk kwartaal aan de Tweede Kamer stuurt en waarin ze stilstaat bij de borgstellingen die haar ministerie verstrekt op bedrijfskredieten

Garantiestelling

Van der Hoeven heeft sinds het uitbreken van de economische crisis alle instrumenten van EZ om de kredietverlening aan het MKB op gang te houden uitgebreid. De afgelopen periode is het beschikbare bedrag voor garantiestellingen vanuit de overheid opgerekt. Ook zijn de criteria verruimd zodat meer bedrijven in aanmerking kunnen komen. "De ruimte van banken voor kredietverlening stond vanwege de kredietcrisis al onder druk. Daarnaast zien banken zich bovendien geconfronteerd met oplopende eisen met betrekking tot hun kapitaalratio's en strengere eisen van de toezichthouders. Daarom hebben we het bestaande garantie-instrumentarium verruimd en andere maatregelen genomen om de liquiditeitspositie van MKB-bedrijven te verbeteren. Zo komen zij niet onnodig in de knel in deze zware tijden", aldus Van der Hoeven.

Gebruik regelingen

Het gebruik van de regelingen neemt toe. De regelingen raken steeds beter bekend bij ondernemers en bij de banken. Het aantal bedrijfskredieten waarbij de overheid richting de banken borg staat groeit nog steeds. Sinds 2008 zijn er in totaal 8707 kredieten verstrekt onder de borgstellingsregeling midden- en klein bedrijf (BMKB) met een totaal borgstellingsbedrag van 1,3 miljard euro. Ook van de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) die 1 april 2009 van start is gegaan en zich richt op grotere kredieten voor grotere ondernemingen wordt volop gebruik gemaakt. Binnen deze regeling zijn 113 borgstellingen verleend voor een bedrag van 388 miljoen euro. Iedere borgstelling heeft een vermenigvuldigingsfactor van tenminste 2 aan daadwerkelijk verstrekt krediet. Daardoor komt het totale volume aan kredieten dat is geholpen met een borg al gauw op zeker 4 miljard euro.

"In deze economisch zware tijden hebben we daarmee dus bijna 9.000 MKB'ers kunnen helpen", aldus de minister. In de benuttingsbrief staat de minister ook nog stil bij de golf van herfinanciering die er aan komt. "Dit kan de komende jaren verdere druk geven op de kredietverlening. Het belang van goede ondersteuning en garantie door de overheid blijft dus onverminderd van belang voor het MKB". Volgens de minister is het nog lastig in te schatten hoe de kredietverstrekking zich ontwikkelt de komende tijd. "Uit onderzoek van EIM blijkt dat meer dan de helft van de MKB bedrijven die een krediet aanvraagt, wordt afgewezen", aldus Van der Hoeven.


Rapport | 30-04-2010