Gemeente Drechterland

19-4-2010
Aubades

Koninginnedag in Drechterland

Het gemeentebestuur van Drechterland nodigt u uit om aanwezig te zijn bij de aubades die burgemeester Rob van der Riet in ontvangst neemt op Koninginnedag.
Aubades
Een aubade is het toezingen van een geliefde of een vorst in de vroege morgen. Een typisch Nederlandse traditie is een aubade op Koninginnedag, waarbij het volk de koningin toezingt. In het algemeen treedt op Koninginnedag de burgemeester als vertegenwoordiger van de koningin op in de gemeente. Op vrijdag 30 april vinden de volgende aubades plaats:

Hoogkarspel
Op het Raadhuisplein om 09.15 - 09.30 uur

Venhuizen
Bij de Bosmanstichting om 10.15 uur. U kunt hierna een kopje koffie drinken in de Bosmanstichting

Westwoud
Voor dorpshuis De Schalm om 11.00 uur.

De geschiedenis van Koninginnedag
Van oorsprong is Koninginnedag de geboortedag van Koningin Juliana op 30 april 1909. Zij kreeg tijdens haar regeerperiode een bloemenhulde van de bevolking op Paleis Soestdijk. Vele Nederlanders en rijksgenoten liepen langs in de kilometerslange optocht en gaven geschenken, en ook bloemen, waarmee het bordes werd bedekt. Wie niet meeliep zat aan de televisie gekluisterd. Steeds meer mensen kregen een vrije dag op Koninginnedag en zo groeide de viering uit tot een nationale feestdag.

Koningin Beatrix bezoekt op Koninginnedag samen met zo veel mogelijk familieleden één of (meestal) twee plaatsen in Nederland, waar ze door de plaatselijke bevolking wordt ontvangen. Koninginnedag wordt zowel in Nederland als op Aruba en de Antillen gevierd.

Koninginnedag