Rijksvoorlichtingsdienst

Hr.Ms. Tromp terug op Koninginnedag

Na een succesvolle deelname aan de antipiraterij operatie ATALANTA, waarbij 83 piraten werden ontwapend, 10 piraten gearresteerd en 13 skiffs vernietigd, keert Hr.Ms. Tromp op Koninginnedag terug in thuishaven Den Helder. Op de kade wordt het schip welkom geheten door de minister van Defensie, Eimert van Middelkoop, de Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom én natuurlijk het thuisfront van de bemanningsleden.

Hr.Ms. Tromp boekte de afgelopen maanden onder meer successen tijdens 'Sweeping Broom', een bezemactie om piraten af te schrikken. In deze operatie die 900 mijl uit de kust van Somalië plaatsvond, lokaliseerden en ontwapenden de Nederlandse militairen drie piratengroepen. Ook tijdens operatie 'Sea Prowler', op 500 mijl uit de kust, ontwapenden de Tromp drie piratengroepen. Tijdens haar inzet in operatie Atalanta lokaliseerde en ontwapende Hr.Ms. Tromp in totaal 83 piraten. Daarnaast vernietigde het fregat 13 skiffs. Hiermee leverde de Tromp een grote bijdrage aan de bescherming van kwetsbare schepen in de wateren rond Somalië. Door deze acties kunnen koopvaarders en voedselschepen van de Verenigde Naties veilig door de Golf van Aden en het Somalische bassin varen. Op tweede paasdag ontzette Hr.Ms. Tromp het Duitse koopvaardijschip Taipan, nadat deze was overmeesterd door piraten. De actie leidde tot de arrestatie van 10 piraten.

Na binnenkomst reiken minister Van Middelkoop en de Commandant Zeestrijdkrachten de medaille voor vredesoperaties uit aan de commandant van het schip, kapitein-ter-zee Hans Lodder en zijn bemanning.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed