Gemeente Voorschoten

Historisch Museum

30 april Tentoonstelling Historisch Museum

Nieuwe tentoonstelling in het Historisch Museum Vooschoten `Verweven verleden: Kasteel Duivenvoorde, Voorschoten en de Dorpskerk'

070829 museumprijs2007 1

Op 30 april 2010 is de nieuwe tentoonstelling van het Historisch Museum Voorschoten geopend voor het publiek: `Verweven verleden: Kasteel Duivenvoorde, Voorschoten en de Dorpskerk'. Deze gaat over de betekenis van Kasteel Duivenvoorde en zijn bewoners op het dorp Voorschoten. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de Stichting Duivenvoorde die deze maand 50 jaar bestaat. Speciaal voor deze tentoonstelling zijn enkele bijzondere objecten uit de collectie van Kasteel Duivenvoorde beschikbaar gesteld die zelden of nooit te zien waren voor het publiek.

Kasteel Duivenvoorde en zijn bewoners hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Voorschoten, zowel bestuurlijk als sociaal. De kasteelheer was vanaf 1614 - toen Johan van Wassenaer ende Duvenvoirde het kasteel verwierf - ook de ambachtsheer van Voorschoten. Zelfs tot begin 20ste eeuw was de betrokkenheid van de kasteelheer op het dorp Voorschoten intensief. Opmerkelijk omdat na de vorming van het Koninkrijk der Nederlanden in 1813 de invloed van de landheren op dorpen nagenoeg verdween.

De tentoonstelling is ingericht in samenwerking met de Stichting Duivenvoorde die dit jaar haar 50-jarig jubileum viert. Veel van de tentoongestelde objecten en foto's zijn in bruikleen van de Stichting Duivenvoorde en nog niet eerder aan het publiek getoond. Ook heeft de Dorpskerk een kleine tentoonstelling ingericht die tijdens de openingstijden van de kerk te bezichtigen is.

Aanvullend op de tentoonstelling is er op donderdagavond 10 juni 2010 een lezing, gegeven door Wim van den Eijkel en Fredriek Dufour-Briët. Nadere informatie hierover vind u t.z.t. op onze website.

De Stichting Historisch Museum Voorschoten is een stichting zonder winstoogmerk met als doel het historisch erfgoed van de gemeente Voorschoten voor het nageslacht te bewaren en voor geïnteresseerden tentoon te stellen. De stichting heeft hiervoor het Historisch Museum Voorschoten opgericht. De stichting steunt op vrijwilligers, vrijwillige bijdragen (Vrienden van het HMV) en donateurs.

De tentoonstelling `Verweven verleden: Kasteel Duivenvoorde, Voorschoten en de Dorpskerk' loopt van 30 april t/m 1 augustus 2010. Op de openingsdag van deze tentoonstelling - Koninginnedag - is het museum geopend van 10.00-17.00 uur! Normale openingstijden: vrijdag-, zaterdag-, en zondagmiddag van 14.00-17.00 uur. Het Historisch Museum Voorschoten is gevestigd aan de Voorstraat 17.

Meer en actuele informatie over het museum is te vinden op: www.historischmuseumvoorschoten.nl

* 30 april 2010