Stadsdeel Amsterdam Centrum



---

Staking Reiniging op Koninginnedag

27 april 2010
De vakbond Abvakabo FNV heeft aangegeven dat de gemeentereiniging op 30 april voor 24 uur het werk neerlegt. De gemeente Amsterdam stapt niet opnieuw naar de rechter om een staking op Koninginnedag te voorkomen.

Extra maatregelen

Op verzoek van de rechter en na overleg met de Gemeente hebben de bonden extra maatregelen toegezegd om de openbare orde en veiligheid te garanderen en risico's voor de volksgezondheid te voorkomen.
* Zo staan er calamiteitenteams van de reinigingsdienst klaar die direct in actie kunnen komen als dit nodig is.
* Daarnaast hervatten de gemeentereinigers om middernacht hun werkzaamheden. De gemeente heeft er vertrouwen in dat de bonden deze afspraken nakomen.

* Ook zal Amsterdam extra reinigingspersoneel inhuren om de grote hoeveelheid afval na Koninginnedag op te ruimen. Voor de gemeente Amsterdam zijn de gevolgen van de staking nog altijd aanzienlijk, maar vanuit veiligheidsoogpunt aanvaardbaar.
* Koninginnedag wordt jaarlijks door zo'n 750.000 mensen in Amsterdam gevierd. De gemeente Amsterdam doet een dringend beroep op de Koninginnedagbezoekers om, zeker dit jaar, hun afval zo veel mogelijk zelf op te ruimen. Hiervoor worden er in de stad afvalzakken uitgedeeld.

Overige stakingen

De Amsterdamse reinigers zijn voornemens om vanaf 6 mei voor de duur van een week te staken. In die week begint onder meer de Giro d'Italia in de hoofdstad. Deze staking is nog niet formeel aangezegd. Afhankelijk van de plannen van de bonden en de extra maatregelen op het terrein van de veiligheid, zal de gemeente Amsterdam beoordelen of een kort geding nodig is om deze stakingsplannen te verbieden.

De gemeente Amsterdam vindt het een goede ontwikkeling dat de bonden niet hebben vastgehouden aan de eerdere plannen om vanaf Koninginnedag een week te staken. Een staking in deze periode vormde een te groot risico voor de veiligheid omdat in deze week veel grote evenementen gepland zijn, zoals Koninginnedag, 4 en 5 mei, de eventuele huldiging(en) van Ajax en de voorbereidingen voor de Giro d'Italia (8, 9 en 10 mei).

Landelijk conflict

Aanleiding voor de dreigende stakingen is het landelijke conflict over de nieuwe CAO voor al het gemeentepersoneel in Nederland, van gemeentereinigers en handhavers tot beleidsadviseurs en directeuren. Bij dit conflict is de gemeente Amsterdam als lid van de onderhandelingsdelegatie namens de in totaal 420 gemeenten betrokken.
---