Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 28 april 2010

Alkmaarse kaasmarkt kleurt oranje op Koninginnedag

Op vrijdag 30 april staat de Alkmaarse kaasmarkt, volgens de tradities van het kaasdragersgilde, geheel in het teken van de viering van Koninginnedag.

Oranjekaas, oranjebitter en oranjegebak, de kaasmarkt kleurt op Koninginnedag oranje. Speciaal voor de gelegenheid luidt de kaasvader - inderdaad met oranje hoed! - de kaasbel. Daarbij brengt hij volgens oud gebruik samen met het kaasdragersgilde een toost uit op Hare Majesteit de Koningin. Verder tooien de kaasdragers zich met een oranjeversiering en voeren de kaasproducenten FrieslandCampina en Cono Kaasmakers speciaal voor deze markt een partij oranje commissiekaas aan.

Elke vrijdagochtend kaasmarkt

Alkmaar staat wereldwijd bekend als dé Hollandse kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt kent een ononderbroken traditie, die teruggaat tot de middeleeuwen. Zo had Alkmaar al een kaasweegschaal in 1365. Het befaamde kaasdragersgilde stamt uit 1593. Jaarlijks bezoeken ruim honderduizend mensen dit kleurrijke evenement. De Kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt vindt dit jaar plaats tot en met 3 september elke vrijdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur op het Waagplein in Alkmaar.