Gemeente Roermond

Nederlands Zandsculpturen Festival 2010 naar Roermond

Op 30 april 2010 wordt een nieuw groot evenement in Roermond geopend: het Nederlands Zandsculpturen Festival in Hatenboer. Het duurt maar liefst tot eind september 2010, waardoor het de hele zomer kan worden bezocht.

De Verenigde Naties hebben 2010 uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Biodiversiteit. Het is een viering van het leven op aarde en van de waarde van biodiversiteit voor ons leven. De wereld is uitgenodigd om in 2010 maatregelen te nemen om de verscheidenheid van het leven op aarde te beschermen: de biodiversiteit. Sculpture Events uit Valkenswaard, dat afgelopen winter in Roermond het IJssculpturen Festival organiseerde, is gevraagd om het thema Biodiversiteit te verwerken in het Nederlands Zandsculpturen Festival 2010. In 2009 jaar vond het evenement plaats op het eiland Texel en in 2004 in Maasgouw. Sculpture Events heeft recent Citymanagement Roermond benaderd met de vraag om het Nederlands Zandsculpturen Festival 2010 in Roermond te organiseren. Men heeft daarvoor een perfecte plek bij de Maasplassen op het oog.

Waarom past dit thema perfect bij Limburg? Het Limburgse toeristische thema is : liefde voor het leven. Dit is een ideale combinatie en kan Limburg breed worden ingevuld. Biotechnologie is immers één van de speerpunten van onze provincie. Het evenement sluit ook nauw aan bij de uitgangspunten van de samenwerkende VVVs Limburg (SVL)-campagne liefde voor leven, waar ook het project PMC (Produkt Markt Combinaties Steden aan het water) onder valt. Verder liggen er promotionele kansen voor alle Limburgse zomerevenementen en voor onder andere de Floriade, cradle to cradle, DSM, LIOF en zonne-energie.

Hatenboer is volgens Thomas van den Dungen van Sculpture Events een ideale plek voor dit internationale evenement. Er kan zowel via water én land een directe verbinding met de binnenstad van Roermond tot stand worden gebracht. De locatie wordt momenteel niet gebruikt en kan wellicht meerdere jaren het Nederlands Zandsculpturen Festival huisvesten. Het terrein heeft voldoende eigen parkeergelegenheid en is uitstekend bereikbaar met een eigen aanleghaventje, waardoor ook de watersporters vanaf het water het festivalterrein kunnen bereiken. Daarnaast biedt het terrein prachtige mogelijkheden voor culturele manifestaties op en rond het water met het haventje als ideaal podium. Voor scholen kunnen educatieve projecten worden opgezet. Kortom: vele mogelijkheden om Limburg breed in de internationale schijnwerpers te zetten.

Het festival rond de Maasplassen in Roermond (centraal in Limburg) zou geheel gebaseerd zijn op duurzaamheid; o.a. Zand en water uit de Maas (grensmaas) Zonne-energie
Tentoonstelling over biodiversiteit Plant en dier
Streekproducten
Limburgs Landschap

Het festival is een toeristische trekpleister van formaat voor de Maasplassen, Roermond en de regio. Daarnaast presenteert Roermond zich in 2010 ook met tal van andere aansprekende evenementen zoals de JubJam (Jubileum Jamboree in kader van 100 jaar Schouting Nederland), Boot 2010, Het Solarfestival en de Havenfeesten.

Eerste publicatiedatum: 03-03-2010 Bijgewerkt: 03-03-2010