Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 27 april 2010

Svadebka!De Dorpsbruiloft verkozen voor het Koninginnedagconcert 2010

Koningin Beatrix heeft Svadebka! De Dorpsbruiloft verkozen voor het jaarlijkse Koninginnedagconcert in Paleis Noordeinde, dat op 30 april wordt uitgezonden op Nederland 2. Het Koninginnedagconcert is een jarenlange traditie, die begon in 1985 als cadeau van Koningin Beatrix aan Prins Claus.

De succesvolle wereldpremière van Svadebka! De Dorpsbruiloft vond plaats tijdens het Grachtenfestival 2009 in de binnentuin van de Hermitage in Amsterdam. Alle avonden waren uitverkocht. De muziektheaterproductie is gebaseerd op de nooit eerder voltooide versie van Stravinsky's Les Noces uit 1919. Peppie Wiersma - artistiek leider van Svadebka! De Dorpsbruiloft - kreeg goedkeuring van de erven Stravinsky voor deze voltooiing door de Nederlandse componist Theo Verbey. In een regie van Marc Pantus maken de musici deel uit van de festiviteiten.

Svadebka! De Dorpsbruiloft wordt op 30 april om 22:50 uur uitgezonden door de NPS op Nederland 2.

www.grachtenfestival.nl

Het Amsterdamse Grachtenfestival is het jaarlijks terugkerende muziekfestival waarvan uitvoeringen van (klassieke) muziek op bijzondere locaties in de binnenstad van Amsterdam en aan de IJ-oevers de basis vormen. Het festival markeert ieder jaar de opening van het klassieke muziekseizoen. Elk jaar worden nieuwe speellocaties toegevoegd die zich onderscheiden door bijzondere of monumentale architectonische en cultuurhistorische waarde. Het Grachtenfestival 2010 vindt plaats van 14 tot en met 22 augustus.

In 1985 is het eerste Koninginnedagconcert gehouden in Paleis Noordeinde. Dat jaar was Prins Claus voorzitter van het Jaar van de Muziek. Koningin Beatrix gunde het haar man om zich ook na zijn voorzitterschap met muziek bezig te kunnen houden. Na het overlijden van Prins Claus is de traditie behouden. Ieder jaar wordt een concert uitgekozen dat voldoet aan de criteria die Prins Claus altijd voorop stelde: het concert moet speciaal zijn en passen binnen een breed muzikaal palet.

Noot voor de redactie,