Dienstenbond CNV

Nieuws

29 april 2010

Leden CNV Dienstenbond zeggen massaal nee tegen cao-eindbod Rabobank

De leden van CNV Dienstenbond, De Unie en FNV Bondgenoten hebben massaal het eindbod van Rabobank afgewezen. Met de 1,5 % loonsverhoging per 1 december 2010 uit het eindbod zet Rabobank het personeel op praktisch de nullijn voor 2010, waar koopkrachtbehoud werd gevraagd. Rabobank krijgt van de vakbonden tot 20 mei de tijd om met betere voorstellen te komen, die kunnen leiden tot een goed akkoord. Beweegt Rabobank niet, dan zullen na die tijd acties worden voorbereid.

2,3 miljard winst
De inzet van de vakbonden is en was koopkrachtbehoud voor de 40.000 medewerkers. Dat is volgens de bonden zeker niet overvragen gezien de 2,3 miljard winst van Rabobank in 2009 en de vele kostenbesparende maatregelen die zijn doorgevoerd. Gezien het feit dat Rabobank ook nog eens opteert voor een aantal verslechteringen in de cao moet een bescheiden looneis op koopkrachtniveau zonder meer haalbare kaart zijn. Na 8 moeizame onderhandelingsronden werden de vakbonden geconfronteerd met het eindbod van de Rabobank.

Meer waardering
Onderhandelaar Sandra Hendriks van CNV Dienstenbond: "Er hebben erg veel leden gereageerd en ruim 85% van de leden geeft aan niet akkoord te willen gaan met het eindbod. De opstelling van Rabobank zit ze hoog. Ze vinden dat zij meer waardering verdienen voor hun vele en harde werken de afgelopen tijd." Ralph Smeets van FNV Bondgenoten vult aan dat naast de stemmen van leden, ook niet-leden massaal aangeven niet te kunnen leven met dit eindbod: "Klare taal en Rabobank zal met fatsoenlijke voorstellen moeten komen." Erwin Rog, onderhandelaar namens De Unie legt nog eens uit waarom vakbonden niet tot een resultaat zijn gekomen: "De productiviteit is enorm gestegen, er is jaar in jaar uit een prachtig resultaat geboekt. Het enige wat we daarvoor terug willen zien is koopkrachtbehoud. In het eindbod komt dit niet tot uiting en wordt er op bestaande afspraken verder beknibbeld. Een bankier is een geboren rekenaar, die doorziet dit eindbod dus direct".

De gezamenlijke vakbonden roepen Rabobank op om het eindbod te heroverwegen en hopen op een positieve reactie van de bank.

Maar mocht dit niet het geval zijn dan is de achterban van de vakorganisaties ook bereid is om het "nee" kracht bij te zetten en zullen de gevolgen hiervan begin juni duidelijk worden, aldus de bonden.

Lees ook de nieuwsbrief die naar onze leden is gestuurd.