Gemeente Apeldoorn

Nummer 2010-020348

Aanwijzing veiligheidsrisicogebied ex artikel 151b van de Gemeentewet en Verordening ex artikel 176 van de Gemeentewet in het kader van de handhaving van de openbare orde en ter beperking van gevaar voor, tijdens en na de openbare herdenkingsbijeenkomst Koninginnedag 2009 bij het monument De Naald.

DE BURGEMEESTER VAN DE GEMEENTE APELDOORN

OVERWEGENDE:
dat er op 30 april 2009 in Apeldoorn een aanslag is gepleegd met het vermoedelijke doel de Koninklijke Familie te treffen;

dat naar aanleiding hiervan op donderdag 29 april 2010 een herinneringsmonument zal worden onthuld aan de Jachtlaan/Loolaan, waarbij leden van het Koninklijk Huis en genodigden aanwezig zullen zijn;

dat de aanwezigheid van (vuur)wapens in genoemd gebied tot een ernstige inbreuk op de rechtsorde kan leiden, althans dat de openbare orde door de aanwezigheid van (vuur)wapens kan worden verstoord;

dat, voor het onverwijlde tegengaan van illegaal (vuur)wapenbezit en -handel, het opsporen van (vuur)wapens, het opsporen van vuurwapencriminaliteit en ander (vuur)wapengeweld, alsmede het voorkomen van ernstige verstoring van de openbare orde, preventief optreden dringend noodzakelijk is;

dat er tevens ernstige vrees bestaat voor het ontstaan van een oproerige beweging, van andere ernstige wanordelijkheden of van rampen of zware ongevallen;

dat het daarom noodzakelijk is maatregelen te treffen ter voorkoming van verstoringen van de openbare orde en veiligheid en ter beperking van gevaar;

dat de reguliere beschikbare juridische instrumenten ontoereikend zijn om genoemde verstoringen tegen te gaan;

dat het met het oog hierop noodzakelijk is in afwijking van en in aanvulling op de bestaande wettelijke voorschriften een regeling vast te stellen die hierin kan voorzien.

Brengt ter algemene kennis dat hij op 7 april 2010, na overleg met de officier van Justitie heeft besloten:

Gelet op artikel 151b van de Gemeentewet en artikel 2.8.1 van de Algemene plaatselijke verordening

een veiligheidsrisicogebied aan te wijzen

omvattende het gebied zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende en als zodanig gewaarmerkte kaart (I).

Gelet op artikel 176 van de Gemeentewet vast te stellen de volgende regels:

Algemeen verbindende voorschriften ter handhaving van de openbare orde en ter beperking van gevaar (noodverordening herdenkingsbijeenkomst Koninginnedag 2009)

Artikel 1
Het is verboden voertuigen op zowel de openbare weg als op eigen terrein te parkeren in het gebied dat begrensd wordt door de bij dit besluit behorende en als zodanig gewaarmerkte kaart (II). Dit verbod geldt niet voor het parkeren in afgesloten gebouwen. De in strijd met dit artikel aanwezige voertuigen zullen terstond worden verwijderd.

Artikel 2
Het is verboden om ten behoeve van de hieronder genoemde bedrijven/locaties door middel van (motor)voertuigen te bevoorraden met brandstoffen:
- tankstation Zwolseweg 2

Artikel 3
Het is verboden om te klimmen in of te verblijven in of op bouwwerken (niet zijnde gebouwen) of te klimmen in of te verblijven op gebouwen die zich binnen het op de kaart (II) aangegeven gebied bevinden.

Artikel 4
Een ieder die zich bevindt in het gebied dat begrensd wordt door de bij dit besluit behorende en als zodanig gewaarmerkte kaart (III) is verplicht, indien de handhaving van de openbare orde zulks naar oordeel van de burgemeester noodzakelijk maakt, zich op eerste vordering van de politie te verwijderen in een door de politie aangegeven richting langs een door de politie aangegeven route.

Artikel 5
De politie is belast met de handhaving van de bepalingen van deze verordening. De politie is bevoegd alle maatregelen te treffen en bevelen te geven die zij noodzakelijk oordeelt met het oog op de handhaving.

De verordening treedt in werking op donderdag 29 april 2010 om 09.00 uur en geldt tot en met donderdag 29 april 2010 om 20.00 uur.

Artikel 6 - slotbepaling
Deze verordening kan worden aangehaald als Noodverordening herdenkingsbijeenkomst Koninginnedag 2009.

Afschriften van de verordening zijn kosteloos verkrijgbaar op het stadhuis, Markt 1 te Apeldoorn. De verordening is tevens te raadplegen via de website van de gemeente Apeldoorn: www.apeldoorn.nl. Deze verordening wordt ingevolge artikel 176, 2e lid, van de Gemeentewet, terstond na bekendmaking ter kennis gebracht van de gemeenteraad, van de Commissaris van de Koningin in de provincie Gelderland en van de Hoofdofficier van Justitie.

Apeldoorn,

De burgemeester voornoemd,

mr. G.J. de Graaf




Gemeente Apeldoorn