Ministerie van Defensie

Koninginnedag in Afganistan

30 april 2010, 15.48 uur

Een driewerf hoezee op Kandahar Airfield voor de koningin Beatrix. In de Afghaanse hoofdstad Kabul, op het Zuid-Afghaanse Kandahar Airfield, in Tarin Kowt en Deh Rawod, evenals in Minhad in de Verenigde Arabische Emiraten hebben Nederlandse militairen tijdens een bijzondere parade de vlag voor Hare Majesteit Koningin Beatrix gehesen. In de vorm van een groet feliciteerden zij haar. Niet alleen hier op Kandahar Airfield, maar ook elders in Afghanistian hesen Nedelandse militairen de Nederlandse driekleur voor de koningin.

Bij de vlaggenmast op de Dutch compound op KAF las contingentscommandant commandeur Henk Itzig Heine het telegram voor dat naar de Koningin was gestuurd. "Namens alle commandanten en Senior National Representatives, hun officieren, manschappen én namens het Nederlandse uitgezonden burgerpersoneel in Afghanistan, wil ik Uwe Majesteit van harte feliciteren met de viering van Koninginnedag." Verder vermeldde het telegram dat de operatie in Uruzgan en het werk bij de staven elders in Afghanistan in het gebruikelijke tempo doorgaat, maar militairen en burgerpersoneel wel stilstaan bij deze feestelijke dag. "Weet u verzekerd van de gevoelens van grote verbondenheid van alle naar Afghanistan uitgezonden Nederlanders met u en uw familie.", vervolgde Itzig Heine. "Ik wens Uwe Majesteit en uw familie een feestelijke en fijne dag toe."

In een antwoordtelegram bedankte de Koningin de militairen hartelijk voor de goede wensen en gevoelens van verbondenheid. Geheel in marinetraditie brachten de militairen van alle krijgsmachtdelen een driewerf hoezee voor de koningin uit, het zogenaamde joelen.

In Uruzgan vierden de militairen Koninginnedag met een uitgebreide receptie. Commandant Task Force Uruzgan brigadegeneraal Kees van den Heuvel bracht in het huis van het Provincal Reconstruction Team een heildronk uit op de Koningin Beatrix. Op Kandahar Airfield waren er voor de ruim 300 Nederlandse militairen naast een brunch ook festiviteiten zoals een sporttoernooi. Tevens werden er ter ondersteuning van een goed doel stroopwafels en klompen verkocht aan buitenlandse militairen. 's Avonds volgde er tijdens de heildronk een toast op de Hare Majesteit. Commandeur Itzig Heine ging daarbij kort in op de rol van de koningin en de band van de krijgsmacht met haar en het Koninklijk huis. De avond eindigt momenteel met een feest in de Dutch Corner.