Intentie tot sluiting van Philip Morris Research Laboratories Leuven

30/04/2010 16:28

Philip Morris Benelux BVBA

Vandaag heeft de directie van Philip Morris Research Laboratories bvba in Leuven de werknemers geïnformeerd over hun intentie om dit laboratorium te sluiten en een collectief ontslag door te voeren. Dit is een rechtstreeks gevolg van de beslissing van de Belgische overheid om dierproeven te verbieden voor het ontwikkelen van tabaksproducten vanaf 1 januari 2011.

"Het is met grote spijt dat ik onze werknemers heb moeten meedelen dat wij de intentie hebben om het laboratorium te sluiten, " zei de General Manager, Patrick Vanscheeuwijck. "Helaas hebben gesprekken met de overheid en een onderzoek naar andere mogelijkheden voor de faciliteit gefaald om alternatieve oplossingen te bieden. Wij zullen al het mogelijke doen om te garanderen dat onze werknemers gesteund worden in deze moeilijke tijden."

De directie zal meteen beginnen met het informeren en consulteren van de werknemers en zal vanzelfsprekend alle wettelijke en contractuele verplichtingen volgen om ervoor te zorgen dat werknemers en hun families billijk behandeld worden tijdens deze overgang.

Het is de intentie van Philip Morris Research Laboratories om te stoppen met alle dierproeven tegen het einde van dit jaar en om alle andere operaties af te ronden tegen het einde van 2011.

Einde persbericht

Vragen van de media

Contactpersoon: Paul Broeckx, Woordvoerder

Tel: 03/287.13.03 - GSM: 0475/436.292

Achtergrond informatie bij persbericht "Intentie tot sluiting van Philip Morris Research Laboratories Leuven"

Aantal werknemers

Het laboratorium te Leuven stelt 63 mensen tewerk.

Taken van het laboratorium

De faciliteit te Leuven voert onderzoek, inclusief het testen op knaagdieren, om beter te begrijpen hoe tabaksproducten ziektes veroorzaakt bij mensen. Dergelijk onderzoek helpt leiden naar het ontwikkelen van minder schadelijke tabaksproducten en wordt gedaan in volledige nakoming van alle toepasselijke vereisten en criteria betreffende praktijken van dierenonderzoek. De testen worden niet gedaan om te bepalen of tabaksproducten schade veroorzaken aangezien het goed geweten is dat tabaksproducten een aantal ernstige en fatale ziekten veroorzaken.

Tijdslijn van gebeurtenissen

 2007: Philip Morris Research Laboratories (PMRL) vraagt een technische aanpassing (verhoging stoomproductie en nieuwe machines) van de milieuvergunning aan de Stad Leuven.

 18 april 2008: de Stad Leuven weigert de aanpassing.

 21 mei 2008: PMRL gaat in beroep bij de Bestendige Deputatie.

 23 oktober 2008: de Bestendige Deputatie hervormt de weigering van de Stad Leuven en levert een beperkte milieuvergunning af.

 28 oktober 2008: goedkeuring Koninklijk Besluit waarmee dierproeven voor het ontwikkelen van tabaksproducten verboden wordt vanaf 1 januari 2011.

 26 december 2008: PMRL stelt beroep in bij de Raad van State tegen de beperkte milieuvergunning afgeleverd door de Bestendige Deputatie.

 26 maart 2009: de Raad van State heeft het besluit van de Bestendige Deputatie vernietigd en daardoor moet aan PMRL een milieuvergunning afgeleverd worden zonder beperkingen.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel