Nieuw-Vlaamse Alliantie


Hervorming kinderopvang: ouder en kind staan centraal (30/04/10)

Vandaag keurde de Vlaamse Regering de visienota goed voor een grondige aanpak van de problemen in de kinderopvang. Tegen 2012 zou het nieuwe kaderdecreet kinderopvang in voege moeten treden. Vlaams parlementslid Lies Jans (N-VA) is blij dat ook de N-VA accenten werden opgenomen.

Vandaag moeten ouders vaak veel te lang wachten voor ze kinderopvang vinden voor hun kind, verklaart Lies Jans de nood aan een hervorming. Met meer tweeverdieners, meer éénoudergezinnen en het streven naar een hogere activeringsgraad is de vraag naar kinderopvang alleen maar toegenomen. Bij gezinnen is de afweging tussen wel of niet kunnen ingaan op tewerkstellingsvragen, vaak ook gekoppeld aan een vraag naar opvangmogelijkheden voor de kinderen. Deze trend zal zich in de toekomst alleen maar verder zetten. Flexibele invulling van werk binnen het gezin zal nauw moeten samengaan met een flexibele kinderopvang.

De Vlaamse Regering wil deze problematiek aanpakken door meer aanbod te creëren, de benutting va het aanbod te verhogen en meer kostenefficiëntie te organiseren binnen de organisatie.

De uitbreiding van het aanbod wordt onder andere georganiseerd door de verhoging van de maximale opvangcapaciteit per kindbegeleider tot 6 en de mogelijkheid van piekdagen in het kader van flexibele kinderopvang.

Alle kinderopvanginitiatieven, zowel de initiatieven die kiezen voor het IKG-systeem als zij die hier niet voor kiezen, zullen een basissubsidie krijgen die kan aangevuld worden voor opdrachten waar extra middelen voor nodig zijn, zoals inclusieve en flexibele opvang, licht Lies Jans de N-VA-accenten toe.

Een nieuw vergunningsbeleid moet leiden tot kwaliteitsverhoging binnen de sector. Onder meer de kennis van het Nederlands wordt een vereiste. Dat is immers belangrijk voor de taalontwikkeling van de kinderen. Deze kwaliteit zal op regelmatige basis gecontroleerd worden door externe controleorganisaties. En, ook de ouders krijgen hier een belangrijke rol. Via jaarlijkse tevredenheidsenquêtes kunnen ze namelijk zelf hun beoordeling geven.

Verder wil de N-VA ook de administratieve last beperken door zo veel mogelijk informatie elektronisch te laten doorgeven. Een lokaal loket in de gemeenten zal de capaciteit bundelen en de beschikbare plaatsen oplijsten. Dit loket zal elk gezin kunnen informeren over de bestaande en beschikbare opvang. Hierdoor zullen binnen een gemeente of regio de vraag en het aanbod gemakkelijker op elkaar afgestemd kunnen worden. Het is alleszins niet de bedoeling om de keuzevrijheid van de ouders te beknotten, wel wordt de keuze gefaciliteerd door de lokale infopunten, aldus nog Lies Jans. Dit wil dus helemaal niet betekenen dat de keuzevrijheid wordt beknot, zoals Open Vld stelt.

Auteur:
Lies Jans
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217.35.10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be