Provincie Antwerpen

Persbericht provincie Antwerpen

29 april 2010

A Dog of Flanders. Een nooit geziene kijk op Vlaanderen

Tentoonstelling Koningin Fabiolazaal Antwerpen, lancering boek en documentaire

'A Dog of Flanders', van de Britse schrijfster Ouida, werd 137 jaar geleden geschreven en groeide uit tot het bekendste boek over Vlaanderen. Maar ondanks zijn status als bestseller (meer dan 100 miljoen gedrukte exemplaren), Hollywoodklassieker (vijf verfilmingen tussen 1914 en 1999) en iconografisch fenomeen op de Aziatische televisie (tot 33 miljoen kijkers per avond) is het verhaal in Vlaanderen nauwelijks bekend. Deze tentoonstelling, de documentaire en de lancering van het boek (uitgeverij Lannoo) willen daar graag verandering in brengen.

Cover boek
'Het boek A Dog of Flanders dat de hoofdrol speelt in hele project, laat een beeld van de jonge Belgische staat herleven. Een beeld dat de Britse schrijfster destijds baseerde op de problemen en de sociale wantoestanden die een groeiende industriële ontwikkeling met zich meebrachten, zoals uitbuiting, kinderarbeid en armoede. Door een reeks toevalligheden is het boek niet in de vergeethoek terecht gekomen. In Japan groeiden de hoofdfiguren, Nello en de hond Patrasche, uit tot heuse cultfiguren die doorheen de hele twintigste eeuw opdoken in verplichte schoollectuur, in een uiterst populaire animatiefilm en in herwerkte boekversies.' verklaart gedeputeerde Ludo Helsen.

Het boek
137 jaar geleden werd het bekendste boek over Vlaanderen gepubliceerd.
Vanaf 29 april 2010 is er eindelijk een authentieke Nederlandstalige vertaling van Ouida's 'A dog of Flanders'.

De eer viel te beurt aan Tom Naegels, die hiervoor vertrok van een zeer zeldzame eerste druk. Een opmerkelijk feit als je weet dat er naar schatting zo'n 700 drukken bestaan van het verhaal, goed voor een oplage van op zijn minst 100 miljoen exemplaren. De unieke vertaling maakt deel uit van het rijk geïllustreerde boek: 'A dog of Flanders. Een nooit geziene kijk op Vlaanderen'. Ouida's boek zorgde immers niet alleen voor de wereldwijde literaire bekendheid van Vlaanderen, het was ook de aanzet tot vijf Hollywood verfilmingen (1914-1999) en een iconische Japanse tekenfilmserie (1975). Deze laatste met pieken tot 33 miljoen kijkers, per avond.

In het eerste deel van het boek kan de lezer duiken in allerlei facts and figures: Herman Van Goethem beschrijft op een bijzonder boeiende manier het leven in de Antwerpse regio in 1870 vanuit de belangrijkste thema's uit Ouida's novelle. Je kan in geluid, geur en beschrijving van plaats en levensstijl de Antwerpse regio anno 1870 ervaren. Hierdoor kan de lezer vergelijken wat Ouida zag en hoe ze dit uiteindelijk in de novelle verwerkt heeft. Dit deel van dit boek bevat ook een verhelderende beschrijving over het gebruik van hondenkarren in de Lage Landen. Voorts biedt het een statistische analyse van het Japanse toerisme in Antwerpen. Inoue Hideaki verduidelijkt de impact van de novelle in Japan.

In het tweede deel van het boek wordt dit feitenmateriaal geanalyseerd: Marysa Demoor en Patrick Vanleene beschrijven op een meeslepende en bijzonder gedetailleerde manier het leven van Ouida en haar schrijverscarrière. Aan de hand van originele filmkopijen, foto's, posters, speelgoed en ander publiciteitsmateriaal analyseert documentairemaker Didier Volckaert de (teken)films over Vlaanderen die Vlaanderen nog nooit eerder te zien kreeg. Akira Takahashi plaatst het belang van 'A dog of Flanders' in een meer algemene Japanse appreciatie voor films met tragische eindes. Hij bevraagt waarom deze films zo populair zijn in Japan en welke pedagogische aanpak daarbij kenmerkend is. Ilse De Gruyter en An van. Dienderen zoeken naar de kenmerken van de Japanse held in relatie tot Nello en Patrasche. Hoe komt het dat Nello en Patrasche zo omarmd worden door Japanners? Met welke waarden associëren ze deze personages? Ten slotte beschrijven en Anne Marie Van Broeck wat er zich in Vlaanderen afspeelt wanneer Japanse toeristen massaal op zoek zijn naar 'hun' Nello & Patrasche. Ze leveren een opzienbarende beschrijving van de manier waarop Vlaanderen het verhaal heeft benaderd en de contrasten tussen de Japanse verwachtingen en de Vlaamse negatie van het boek en zijn personnages.

'A dog of Flanders. Een nooit geziene kijk op Vlaanderen' toont vanuit deze heel concrete, vaak anekdotische, voorbeelden hoe culturele attitudes en waarden verweven zijn in beelden 'over' de andere. Voor de Vlaamse lezer is het niet alleen een kennismaking. Het is ook een confrontatie met de huidige Vlaamse identiteitscrisis en navelstaarderij.

'A dog of Flanders. Een nooit geziene kijk op Vlaanderen' is de eerste grondige studie over het fenomeen Nello & Patrasche. Uitvoerig geïllustreerd en met een vertaling van Tom Naegels is dit boek zowel literatuur, non-fictie als eye-candy voor op de salontafel.

A Dog of Flanders een nooit geziene kijk op Vlaanderen
een boek van An van. Dienderen, Didier Volckaert
met een nieuwe vertaling van 'A dog of Flanders' door Tom Naegels
Uitgever: Lannoo
Paperback met flappen, 240 pagina's, 21 x 26 cm,
39,95 euro, ISBN 978 90 209 8858 1

Vanaf 27-04-2010 in je boekhandel!

De documentaire
In 2007 maakten Didier Volckaert en An van. Dienderen een 85 minuten durende, internationaal bekroonde, documentaire over het onderwerp. 'Patrasche, a Dog of Flanders - made in Japan'. Ze wordt op 3 mei uittgezonden op Canvas.

De DVD is te koop via eBay.be (DVD patrasche) en op de tentoonstelling.
Meer info over de documentaire 'Patrasche, a dog of Flanders - made in Japan': httpp://www.dogofflanders.be/

De tentoonstelling
Op 30 april 2010 opent in de Koningin Fabiolazaal in Antwerpen een kleine maar ambitieuze expositie over het fenomeen 'A dog of Flanders'.

De expositie 'A dog of Flanders' is, samen met het boek, het resultaat van 7 jaar onderzoek. De bezoeker kan er aan de hand van tekeningen, documenten, foto's en historische objecten, kennis maken met het Antwerpen van 1870, de tijd en leefwereld van Nello & Patrasche. Verder komt ook de ontstaansgeschiedenis van de novelle en het turbulente leven van Ouida, de schrijfster, aan bod. Schilderijen uit de 19e eeuw vervolledigen deze blik op Vlaanderen.

Veel aandacht gaat uit naar de Japanse anime TV-reeks uit 1975 (Nippon Animation) en naar de vijf Hollywood-verfilmingen die in de periode 1914-1999 gemaakt werden. De expositie bestaat ondermeer uit nooit eerder vertoonde fragmenten van alle verfilmingen en een ruime selectie van geïllustreerde Japanse en Amerikaanse vertalingen. Daarnaast kan de bezoeker zich verbazen over allerlei speelgoeditems en andere afgeleide producten die gebaseerd zijn op het verhaal van 'A dog of Flanders'.

De Koningin Fabiolazaal bevindt zich op 10 minuten wandelen van de Antwerpse kathedraal, in een zijstraat van de Meir. Een perfecte locatie dus om Ouida's 19de-eeuwse verhaal opnieuw tot leven te wekken: In het boek sterven Nello & Patrasche op kerstmisnacht in de Antwerpse kathedraal, aan de voet van Rubens' schilderij 'De Kruisafneming'. Ook het Rubenshuis is op nog geen 500 meter van de expositieruimte.

Praktische info tentoonstelling
Data: van 30/4/2010 tem 29/08/2010
Plaats: Koningin Fabiolazaal, Jezusstraat 28, 2000 Antwerpen
Email: info@kfz.provant.be
Website: http://www.provant.be
Openingsuren: Alle dagen, behalve maandag, tussen 10 en 17 uur
Toegankelijkheid: Toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Toegangsprijs: 2¤, voordelige groepstarieven oop aanvraag.

Japanse vertaling is voorzien

Bereikbaarheid
Met het openbaar vervoer (alle haltes bevinden zich op enkele minuten wandelen van de Koningin Fabiolazaal):
- Trein > Station Antwerpen Centraal
- Bus > stadsbussen: 1-19-23, halte Opera / streekbussen: halte F. Rooseveltplaats
- Tram > trams 10-11, halte F. Rooseveltplaats / trams 2-3-5-15-24, halte Opera

Met de auto:
De Koningin Fabiolazaal is gelegen in en autovrije straat, maar er is vlakbij parkeergelegenheid langs de Frankrijklei - meet rechtstreekse aansluiting op de snelwegen naar Gent en Brussel - of in de betaalparking aan het beggin van de Sint-Jacobsmarkt.

De expositie is een organisatie van de provincie Antwerpen en Uitgeverij Lannoo i.s.m. Elektrischer Schnellseher

http://www.elektrischerschnellseher



Provincie Antwerpen