EU EC Enterprise



Discriminatie voor het voetlicht

Justitie en burgerrechten - 29/04/2010

Een jaarlijkse EU-prijsvraag voor journalisten belicht de discriminatieproblematiek in Europa.

Bij een recente EU-enquête zei ongeveer 16% van de ondervraagden in het afgelopen jaar minstens één keer slachtoffer van discriminatie te zijn geworden. Kennelijk is discriminatie dus een wijdverspreid probleem dat niet tot minderheidsgroeperingen beperkt blijft.

De EU heeft uitgebreide regels tegen discriminatie die deels teruggaan tot 1957. Al vanaf 2000 gelden in de EU baanbrekende regels tegen discriminatie op het werk op grond van ras, afkomst, geloof, handicap, leeftijd en seksuele geaardheid. Ook in het onderwijs, de maatschappelijke hulpverlening, de gezondheidszorg en de toegang tot goederen en diensten, zoals huisvesting, mogen ras of afkomst geen verschil meer maken.

Maar regels zijn alleen doeltreffend als de mensen hun rechten kennen en kunnen doen gelden. De media kunnen hierbij helpen en de journalistenprijs is een blijk van erkenning daarvoor.

Voor het zesde jaar op rij hebben verslaggevers uit de hele EU artikelen uit kranten of tijdschriften of van websites voorgelegd aan nationale jury's. In ieder land werd de beste inzending gekozen. Een onafhankelijk panel van mediadeskundigen en experts koos uit die artikelen weer de beste. De prijswinnaars English zijn vandaag bekendgemaakt door Europees commissaris voor justitie Viviane Reding.

Omdat de EU 2010 heeft uitgeroepen tot het Europees jaar tegen armoede, is er dit jaar een extra prijs voor het artikel waarin de relatie tussen financiële tegenslag en discriminatie het best uit de verf komt.

De journalistenprijs is slechts een van de vele activiteiten van de lopende anti-discriminatiecampagne, die partnerschappen en informatie-uitwisseling in de hele EU stimuleert. Vanaf de start in 2003 zijn er in het kader van deze campagne poster- en fotowedstrijden, sportevenementen en conferenties georganiseerd. Hoewel de campagne-activiteiten qua aanpak verschillen, is het doel duidelijk: ze moeten een discussie losmaken over discriminatie en over de nuttige rol van gelijkheid en diversiteit voor ons allen.