Gemeente Enkhuizen

Meevallend resultaat over 2009, toch zorgen bij college

Nadat de gemeente een aantal forse bezuinigingen heeft doorgevoerd, laten de resultaten van de jaarrekeningen sinds 2006 weer een positief resultaat zien. De doelstelling is om zoveel nieuw beleid te kunnen realiseren binnen de beschikbare hoeveelheid middelen. De positieve resultaten van de afgelopen jaren zijn vooral ontstaan door incidentele oorzaken. Dat geldt ook voor het resultaat 2009. De verkoopopbrengst van de aandelen NUON is daarvan de belangrijkste. Het resultaat over 2009 komt uit op 6.218.000. Het college stelt de raad voor om dit bedrag te storten in de algemene reserves.

Een positief resultaat over 2009 en toch zijn er zorgen over de toekomst. Door de economische recessie zal de algemene uitkering van het Rijk fors lager worden. Op grond van de septembercirculaire 2009 van het Rijk wordt een tekort verwacht van 1,1 miljoen in 2013. Bij de begroting 2010 kon geen sluitend meerjarenperspectief worden gepresenteerd. Latere uitlatingen van het Rijk over aanvullende kortingen zouden het tekort kunnen verhogen tot 3 miljoen.

Toch zijn wij hoopvol gesteld. De reservepositie van de gemeente is door de resultaten van de afgelopen jaren sterk verbeterd en een inventarisatie van mogelijkheden om te bezuinigen heeft duidelijk gemaakt dat er nog te kiezen valt. Het gevolg is echter onvermijdelijk dat gesneden zal moeten worden in het bestaande beleid en/of de lokale heffingen zullen moeten worden verhoogd.

Via de onderstaande link komt u op de site van de gemeenteraad. Daar vindt u het raadsvoorstel, de Programmarekening 2009 en het verslag van bevindingen van de accountant.

Jaarverslag, voorstel aan de raad