Ingezonden persbericht


Amsterdam, 30 april 2010

Catherine ten Bruggencate speelt Koningin Wilhelmina in musical Soldaat van Oranje

Actrice en schrijfster Catherine ten Bruggencate gaat de rol van Koningin Wilhelmina spelen in de nieuwe Nederlandse musical Soldaat van Oranje. Voor Catherine is het de tweede musical in haar carrière. Wie de overige rollen gaan vertolken wordt in de komende weken bekend gemaakt. De musical Soldaat van Oranje gaat op 30 oktober 2010 in première in De TheaterHangaar op Vliegbasis Valkenburg bij Leiden.

Het creatief team van de musical was unaniem over de keuze voor Catherine ten Bruggencate als Wilhelmina. 'Catherine ten Bruggencate is een uitzonderlijk talent, misschien wel de grootste actrice van haar generatie. Tijdens de audities voor de rol van Wilhelmina waren ook de Amerikanen die deel uitmaken van het artistieke team diep onder de indruk. Het is fantastisch dat ze deze rol op zich neemt,' aldus regisseur Theu Boermans.

Soldaat van Oranje is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema, één van de bekendste verzetshelden van ons land. Hij bouwde tijdens de Tweede Wereldoorlog een bijzondere vertrouwensrelatie op met Koningin Wilhelmina. Dit spannende, oer-Hollandse heldenverhaal is bewerkt voor het toneel door Edwin de Vries (script), de Amerikanen Tom Harriman (muziek) en Pamela Phillips Oland (liedteksten) en Frans van Deursen (Nederlandse vertaling liedteksten).

www.soldaatvanoranje.nl

---
Catherine ten Bruggencate is een Nederlands actrice die in haar carrière al veel erkenning kreeg voor haar werk. In 2006 won ze een Gouden Kalf voor haar rol in de film Ik omhels je met 1000 armen van Willem van de Sande Bakhuyzen. Eerder ontving ze een Gouden Kalf nominatie voor haar rol in Qui Vive van regisseur Frans Weisz. Ze was verder onder meer te zien in Wolfsbergen van Nanouk Leopold, Aletta Jacobs: Hoogste Streven van Nouchka van Brakel en Hersenschimmen van Heddy Honigmann.

Naast film, kent haar carrière ook op het toneel veel hoogtepunten. Voor haar rol van Harper Pitt ontving zij de Colombina. Zoals later ook voor haar spel in Freule Julie. Voor de vertolking van 'de vrouw van de president' in De President werd Catherine onderscheiden met de Theo d'Or. In totaal werd zij driemaal genomineerd voor deze hoogste toneel onderscheiding. Ze speelde grote rollen bij onder meer Toneelgroep Amsterdam, Toneelgroep De Appel, het RO Theater en het Nationale Toneel. Zowel in klassiekers als komedies. In 2007 speelde Catherine oa in de Holland Festival-productie Wagners Dream van De Nederlandse Opera onder regie van Pierre Audi.

Brandende Liefde was de eerste musical van Catherine, zij vertolkte de rol van Madamoisselle Bonnema.
www.catherinetenbruggencate.nl

---
Noot voor de redactie,