Ministerie van Defensie

Marine

Hr. Ms. Tromp terug na succesvolle missie

30 april 2010, 12.38 uur

Demissionair minister Eimert van Middelkoop ving de bemanning van Hr. Ms. Tromp op na binnenkomst in Den Helder. Het marinefregat Hr. Ms. Tromp is vanmorgen teruggekeerd in thuishaven Den Helder. Het schip nam de afgelopen maanden deel aan de Europese antipiraterij-missie Atalanta in de wateren rond Somalie. Samen met Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom reikte de minister de herinneringsmedaille vredesmissies uit.

Na binnenkomst reikten demissionair minister Eimert van Middelkoop en Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom de Herinneringsmedaille Vredesoperaties uit aan de commandant van het schip, kapitein-ter-zee Hans Lodder en zijn bemanning.

Belangrijke rol thuisfront

Het thuisfront was uiteraard blij deze Koninginnedag toch nog met een teruggekeerde geliefde te kunnen vieren.

Op de kade stond het thuisfront om de bemanning te verwelkomen. "De steun van het thuisfront is cruciaal om succesvol te zijn tijdens missies", zei de minister tot de familie en vrienden. "Dankzij u ging het leven in Nederland gewoon door en konden de militairen zich optimaal richten op hun werk." Als blijk van waardering en erkenning ontvingen de relaties van de militairen een verzilverd roosje en kregen de kinderen een speciaal kindermedaillon.

`Eer bewezen aan naamgever'

Minister van Middelkoop had voor menigeen een vriendelijk woord.

De minister refereerde in zijn toespraak onder meer ook aan de succesvolle operatie Sweeping Broom. Hierbij onderschepte en ontwapende de Tromp in korte tijd meerdere piratengroepen. Van Middelkoop: "Daar waar de Tromp voer, veegde zij met haar bezem de zee schoon van piraten. Dat schoonvegen van de zee is historisch hèt wapenfeit van de Tromp. U heeft de naamgever van uw fregat, admiraal Maarten Harpertszoon Tromp, op grootse wijze eer bewezen."

Dankwoorden uit Duitsland

Naast Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders, leden van de Staten-Generaal en het thuisfront was er ook een Duitse delegatie bij de binnenkomst van Hr. Ms. Tromp. Op tweede paasdag ontzette het marinefregat het Duitse koopvaardijschip Taipan, nadat deze was overmeesterd door piraten. De actie leidde tot de arrestatie van 10 piraten.

Plaatsvervangend ambassadeur van Duitsland Konrad Arz van Straussenburg sprak ook enkele woorden tijdens de medaille-uitreiking. Hij citeerde onder meer uit de dankbrief van bondsminister Ramsauer, gericht aan de commandant van de Tromp: ''Met grote bewondering voor uw vastberadenheid en moed heb ik de details vernomen van de bevrijding van het Duitse containerschip Taipan uit de handen van Somalische piraten. Hiervoor dank ik u en de bemanning van Hr. Ms. Tromp ook namens de bondsregering van harte. Mijn dank gaat vooral uit naar degenen die met gevaar voor eigen leven rechtstreeks tegen de piraten zijn opgetreden.''

Succesvolle missie

Tijdens haar inzet in Operatie Atalanta lokaliseerde en ontwapende Hr. Ms. Tromp in totaal 83 piraten. Daarnaast vernietigde het fregat 13 skiffs. Hiermee leverde het fregat een grote bijdrage aan de bescherming van kwetsbare schepen in de wateren rond Somalië. Door deze acties kunnen koopvaarders en voedselschepen van de Verenigde Naties veilig door de Golf van Aden en het Somalische bassin varen.

Verwijzingen

* Toespraak minister ter gelegenheid van binnenkomst Hr. Ms. Tromp na deelname aan Operatie Atalanta Zie het origineel