Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 30 april 2010

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent strategische investerings- en/of opleidingssteun toe aan volgende ondernemingen: bvba Dumoulin Bricks in Roeselare (1 miljoen euro), Kranen Desutter nv in Harelbeke (1 miljoen euro), nv Mulder Natural Foods in Roeselare (1 miljoen euro) en nv Neyt in Lochristi (1 miljoen euro).

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering keurt de wijzigingen goed in het operationeel EFRO-programma 2007-2013 in het kader van doelstelling 2 'Regionaal concurrentievermogen en werkgelegenheid'. Het gaat onder meer om het verruimen van het toepassingsgebied door het ondersteunen van infrastructuurprojecten, gericht op innovatie en ondernemerschap; een verschuiving van 15 miljoen euro van prioriteit 2 naar prioriteit 3 en een subsidiëring van investeringen in energie-efficiënte en hernieuwbare energie in de huisvesting.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering stelt de bestuurders aan bij de nv Waarborgfonds.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de oproep naar de media in het kader van de communicatie rond het EU-voorzitterschap. De Vlaamse mediasector wordt hierbij uitgenodigd om crossmediale voorstellen in te dienen voor de invulling van communicatieacties naar de burger met aandacht voor de krachtlijnen, doelstellingen en doelgroepen van het vooropgestelde communicatieplan. De ingediende voorstellen zullen door een selectiecomité worden beoordeeld volgens vooraf bepaalde criteria.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de Kaderovereenkomst tussen de EU en Zuid-Korea. Ze keurt meteen principieel het voorontwerp van decreet goed dat instemt met deze Kaderovereenkomst. De beslissing wordt nu voor advies voorgelegd aan de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en viceminister-president Ingrid Lieten De Vlaamse Regering stelt de bestuurders aan bij de nv Arkimedes Management.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit over de vaststelling van de subsidieregels voor projecten in het kader van het Kustactieplan 2005-2009, kortweg KAP III. Voor vier projecten wordt de einddatum verlengd. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan een kader ter stimulering en ondersteuning van vrijwillige fusies van gemeenten. Gemeenten die vrijwillig fuseren krijgen voortaan een extra financiële bonus, die kan variëren tussen 500.000 euro en
1,5 miljoen euro. Naast de financiële steun komt er ook juridische en organisatorische ondersteuning en begeleiding door de Vlaamse overheid. De gemeentefusies moeten bij voorkeur ingaan per 1 januari 2013, zodat bij de lokale verkiezingen van oktober 2012 meteen de gemeenteraad van de nieuwe fusiegemeente kan worden verkozen.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois en minister Joke Schauvliege
Na advies van de Raad van State en van de Privacycommissie, hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over de bestuurlijk-adminstratieve archiefwerking. Het heeft als doel om deze bevoegdheid op te nemen en een effectieve en efficiënte regeling te creëren voor het kwaliteitsvol archiefbeheer bij de Vlaamse overheidsinstanties. Zo wordt de eigen informatiehuishouding geoptimaliseerd en wordt de informatiezoekende burger ondersteund en het documentaire erfgoed gevrijwaard. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar erkennings- en subsidiebesluit voor de voorzieningen van de bijzondere jeugdbijstand. Het gaat onder meer om volgende aanpassingen: de projectmatige werkvorm gestructureerde kortdurende residentiële begeleiding wordt opgenomen als bijkomende erkenning voor voorzieningen van categorie 1, begeleidingstehuizen; het creëren van een regelgevend kader voor het proefproject multifunctionele centra; opheffing van de maximumcapaciteit van de voorzieningen van de categorie 5 en 6, thuisbegeleidingsdiensten en diensten voor begeleid zelfstandig wonen; aanpassing van de specifieke erkenningsvoorwaarden voor thuisbegeleidingsdiensten en de diensten begeleid zelfstandig wonen, inzake begeleidingsintensiteit; de maximaal te laten erkennen capaciteit binnen eenzelfde inrichtende macht wordt opgeheven; de verhoging van de totale capaciteit waarvoor de bevoegde Vlaamse minister erkenningen kan verlenen; een aanpassing van de subsidieregels van de bijzondere kosten en van de niet-erkende voorzieningen. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits In het kader van het decreet over het beheer en de uitbating van de regionale luchthavens keurt de Vlaamse Regering het bijzonder bestek goed voor de concessie van openbare dienst voor de commerciële uitbating van de luchthaven van Antwerpen. De verdere opvolging van het gunningsproces wordt toevertrouwd aan de bevoegde Vlaamse minister

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stemt in met een wijziging van het koninklijk besluit tot vaststelling van de regels voor het vliegverkeer. Het kb verbiedt onder andere te vliegen boven steden, bebouwde kommen van gemeenten, industriële complexen, nucleaire centrales en dergelijke op een hoogte lager dan 300 meter. Het nieuwe kb verbiedt dit nu ook boven gevangenissen en strafinrichtingen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering beslist tot benoeming van de leden van de raad van bestuur, de waarnemers en de regeringsafgevaardigden van de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn. Roger Kesteloot wordt benoemd tot directeur-generaal bij de VVM-De Lijn.

Op voorstel van minister Hilde Crevits en minister Joke Schauvliege Het Verdrag over de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en Binnenvaart is begin november 2009 in werking getreden. Dit betekent dat de Conferentie van Verdragsluitende Partijen wordt opgericht. De Delegatie voor het Vlaamse Gewest wordt nu door de Vlaamse Regering aangewezen: Nadège Dewalque van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, afdeling Haven- en Waterbeleid als effectieve deelnemer en Gudrun Janssens van de OVAM, als haar plaatsvervangster.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar subsidiebesluit voor stadsvernieuwingsprojecten. Hierdoor zal er voortaan een jaarlijkse oproep naar stadsvernieuwingsprojecten worden georganiseerd, in plaats van om de drie jaar, en zal de selectie van projecten voortaan in één enkele jureringsfase verlopen. Deze nieuwe regeling biedt meerdere voordelen: ze leidt tot een groter hefboomeffect van het project door een snellere beslissing van de regering over de toekenning van een subsidie en er wordt minder planlast voor de steden gegenereerd. Bovendien zullen de steden zich niet meer genoodzaakt zien 'premature' projecten in te dienen, om de oproep, die er maar eens om de drie jaar komt, niet te missen. Bovendien is er een betere afstemming mogelijk met de jaarlijkse vastleggings- en ordonnanceringskredieten in de Vlaamse begroting.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering wijzigt de bijlage bij haar besluit dat de voorwaarden vastlegt voor het verkrijgen van topsport-subsidies. Golf wordt op deze manier toegevoegd aan de lijst van topsporttakken 2009-2012.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De bescherming van de gezondheid van minderjarige sporters was en is een belangrijke bekommernis van de Vlaamse Regering. Het decreet over een medisch en een ethisch verantwoorde sportbeoefening geeft de overheid voldoende mogelijkheid om algemeen geldende bepalingen uit te voeren over alle sporttakken heen ter bescherming van de gezondheid van minderjarige sporters. Toch bestaat er nog sportspecifieke regelgeving voor minderjarige motorcrossers. Voor wijzigingen van dit besluit is vaak een lange juridisch-technische weg nodig, wat de praktische werking van de federaties vaak bemoeilijkt. De Vlaamse Regering beslist daarom tot opheffing van het besluit met bepalingen over de medisch verantwoorde sportbeoefening bij de deelname van minderjarigen aan sportmanifestaties, proeven, wedstrijden en opleidingen in bepaalde sporttakken en hetzelfde besluit voor de sporttak motorrijden. Met de afschaffing van dit besluit geeft de Vlaamse overheid ook uitvoering aan de administratieve vereenvoudiging. De bescherming van de gezondheid van de minderjarige motorcrossers wordt vanaf nu mede gewaarborgd door de toepassing van een geactualiseerd jeugdreglement dat de drie erkende motorcrossfederaties met ingang van dit seizoen zullen toepassen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de ontwerpdecreten met de aanpassing van de middelenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2010, de aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2010 en de algemene toelichting. De ontwerpdecreten en de toelichting worden ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Na advies van de bevoegde adviesraden en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet met de bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2010. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit tot toekenning van premies voor de inbouw van emissieverminderende voorzieningen in voertuigen met een dieselmotor. De aanpassing beoogt dat meer wagens worden uitgerust met een roetfilter zodat de uitstoot van fijn stof door dieselwagens wordt gereduceerd. In concreto gaat het om volgende aanpassingen: de uitbreiding van een installatie van een roetfilter op Euro 4 dieselwagens indien de eerste inschrijvingsdatum niet later valt dan de datum van publicatie van het besluit in het Belgisch Staatsblad; de beperking tot natuurlijke personen wordt opgeheven zodat ook eigenaars van bedrijfswagens een premie kunnen aanvragen; het premiepercentage wordt 100% met een beperking tot 600 euro; de garage die de installatie uitvoert krijgt ook een premie van 50 euro en de uitbetalingsprocedure wordt ingekort. Over dit wijzigingsbesluit wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Het Mestdecreet bevat een artikel over de bemesting van landbouwgronden gelegen in bosgebieden, natuurgebieden, natuurreservaten, natuurontwikkelingsgebieden en vergelijkbare gebieden volgens de gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen. In principe geldt voor deze gebieden een bemestingsverbod, maar het Mestdecreet voorziet een aantal uitzonderingen. De Vlaamse Regering keurt nu, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed dat de procedurele aspecten regelt rond het bemestingsverbod en de ermee samenhangende ontheffingen. Tegelijk neemt ze kennis van het ministerieel besluit over de benoeming van de leden van de Verificatiecommissie, zoals vermeld in het artikel van het Mestdecreet. Een landbouwer die niet akkoord gaat met de kennisgeving van de Mestbank over het bemestingsverbod, kan een aanvraag tot correctie indienen. De Verificatiecommissie adviseert de Mestbank over de aanvragen tot correctie.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering benoemt Daphné Dumery als lid van de raad van bestuur van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering keurt addendum 5 goed bij de beheersovereenkomst tussen het Vlaamse Gewest en de Vlaamse Milieuholding. Het addendum omvat onder meer de verkoop van de participatie in Site Ontwikkeling Vlaanderen aan VITO en de toekenning van een verplicht converteerbare obligatielening aan Indaver nv.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering wijzigt principieel het uitvoeringsbesluit bij het decreet over het stelsel van leren en werken in de Vlaamse Gemeenschap. Het decreet leren en werken, dat betrekking heeft op het deeltijds beroepssecundair onderwijs en op de leertijd, gelast de Vlaamse Regering om voor een aantal aangelegenheden uitvoeringsbepalingen vast te leggen. Concreet worden nu een aantal louter technische bepalingen en bijlagen ten aanzien van onder meer de sectoren voeding-horeca, administratie en verkoop/handel opgenomen in het uitvoeringsbesluit. Over dit wijzigingsbesluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.