Gemeente Haarlem


30 april 2010



Gemeenteraad 29 april: installatie wethouders en bestemmingsplan Leidsebuurt vastgesteld

In de gemeenteraadsvergadering van 29 april kwam eerst nog een aantal voorstellen van het oude college van B&W aan de orde. De gemeenteraad stelde het bestemmingsplan Leidsebuurt vast en stemde in met de verkoop van het gemeentelijk kantoor aan de Zijlsingel. Na het afscheid van de vertrekkende wethouders debatteerde de raad over het nieuwe coalitieakkoord , waarna de nieuwe wethouders en raadsleden werden geïnstalleerd.

Bestemmingsplan Leidsebuurt
De vaststelling van het bestemmingsplan Leidsebuurt was de afronding van een traject, waarmee buurtbewoners zich intensief hebben bemoeid, tot en met de voorbereidende commissievergadering. Na de commissievergadering had wethouder Nieuwenburg het bestemmingsplan nog op een aantal punten aangepast. De vaststelling van dit bestemmingsplan maakt onderdeel uit van een inhaalslag voor de actualisering van bestemmingsplannen.

Verkoop kantoor Zijlsingel
De gemeenteraad stemde in het de verkoop van het gemeentelijk kantoor Zijlsingel 1, ten behoeve van de komst van het UWV. Deze verkoop maakt onderdeel uit van het beleid voor de centrale huisvesting van de Haarlemse organisatie in één stadskantoor aan de Raaks. Verkoop van de huidige kantoren voor een goede prijs is daarvoor nodig. Daarnaast komt er nu één loket voor werkzoekenden aan de Zijlsingel.

Afscheid wethouders Van Velzen, van der Molen en Divendal
Na de behandeling van deze agendapunten nam de gemeenteraad afscheid van het college van B&W. Burgemeester Bernt Schneiders benadrukte in zijn afscheidswoord de teamgeest van dit college en het constructieve samenspel met de gemeenteraad.
Wethouder Jan Nieuwenburg gaat door in het nieuwe college; Hilde van der Molen en Chris Van Velzen blijven actief in de raadzaal als fractievoorzitters. Maarten Divendal gaat op een andere plek aan de slag, "ik heb nog geen idee waar". Chris van Velzen bedankte iedereen voor het meeleven vanaf het moment dat hij hoorde ernstig ziek te zijn.

Coalitieakkoord
De fractievoorzitters van D66, PvdA, Groen Links en VVD lichtten toe hoe hun punten een plaats hebben gekregen in het nieuwe coalitieprogramma "het oog op morgen". Het programma combineert ingrijpende bezuinigingen met inhoudelijke prioriteiten als groen en sociaal.

De oppostiepartijen hadden ieder hun eigen punten van steun en kritiek. De SP hekelde de omvang van het bezuinigingsprogramma. De andere oppositieparijen CDA, Ouderenpartij, Trots en Actiepartij onderschreven de noodzaak van ingrijpende bezuinigingen. Zij brachten verschillende inhoudelijke aandachtspunten naar voren. Zo miste het CDA een uitspraak over de Spaarnepassage voor de Zuidtangent. Een motie hierover haalde het niet.
Het nieuwe college van B&W zal het coalitieakkoord nu vertalen en concretiseren in de kadernota, die in juni in de gemeenteraad wordt behandeld.

Installatie nieuwe wethouders en raadsleden
Voordat de stemming over de nieuwe wethouders plaatsvond presenteerde burgemeester Schneiders het nieuwe college van B&W. Aansluitend volgde een korte presentatie van de nieuwe wethouders: Ewout Cassee en Jack van der Hoek(beiden D66), Jan Nieuwenburg (PvdA), Rob van Doorn(Groen Links) en Pieter Heiliegers(VVD). Hierna volgde de stemming en installatie. Eerst legden de nieuwe wethouders de eed of de gelofte af. Aansluitend gebeurde dit door de nieuwe raadsleden Roel Schaart(PvdA) en Ed Veen(VVD).

Actuele moties over Prisma en Haarlem-Kennmerland
De gemeenteraad steunde in meerderheid een motie van Groen Links om de toekomst van jongerencentrum Prisma in de commissie Samenleving te bespreken,.
Daarnaast werd een motie van het CDA aangenomen om tempo te maken met de gebiedsvisie voor het terrein van de voormalige HFC Haarlem in investeringen in de velden voor de fusieclub Haarlem-Kennemerland.

Raadsfuncties
De gemeenteraad stemde ook nog over een aantal functies binnen de raad. Jur Visser blijft plaatsvervangend raadsvoorzitter. Roel Schaart, Pea Bosma, Tenda Hoffmans en Louise van Zetten gaan de raadscommissies voorzitten. Jan de Ridder blijft voorzitter van de rekenkamercommissie, tot zijn aangekondigde vertrek als raadslid in juni. Daarnaast werden de overige leden van de rekenkamer en de commissie beroep- en bezwaarschriften benoemd. Toen was het inmiddels Koninginnedag geworden.

Raadsvergaderingen en commissievergaderingen zijn live maar ook achteraf te beluisteren op www.haarlem.nl/raadonline/.
U kunt de raadsvergadering ook volgen via Haarlem 105 op de kabel (frequentie 105.1 ether, 89,0 MHz kabel).
Op www.haarlem.nl/jaarkalender/ staan vanaf een week vóór de vergadering de vergaderstukken bij de betreffende datum.
Op www.haarlem.nl/bis onder vergaderingen staan vanaf een week vóór de vergadering de vergaderstukken. Na twee werkdagen worden de 'raadsverslagen kort' geplaatst.

---