Principeakkoord bereikt over Cao sociale werkvoorziening

30/04/2010 13:33

VNG

De VNG en Cedris, respectievelijk de werkgeversorganisatie en de brancheorganisatie voor bedrijven in de sociale werkvoorziening (Sw), en de vakbonden hebben een principeakkoord bereikt over de Cao voor de sociale werkvoorziening. Het principeakkoord betreft een verlenging van de huidige Cao tot 1 februari 2011. Het akkoord biedt koopkrachtbehoud voor de werknemers in de sociale werkvoorziening. Organisaties van werkgevers en werknemers leggen dit akkoord met een positief advies voor aan hun achterbannen.

Bert Otten, voorzitter van de Kamer Gesubsidieerde Arbeid (KGA) van de VNG: "Ik ben verheugd dat we met de bonden zijn gekomen tot een Cao en dat we met dit akkoord koopkrachtbehoud kunnen bieden voor onze medewerkers in de sociale werkvoorziening. Anderzijds blijft de lastenstijging voor de bedrijven beperkt. Dat is nodig, omdat de sector hard wordt getroffen door de economische crisis. Een grotere last dan wat in dit principeakkoord is overeengekomen gaat de spankracht van Sw-bedrijven te boven".

Het principeakkoord bevat inhoudelijk de volgende onderwerpen:

- Koopkrachtbehoud

Afgesproken is een verlenging van de huidige Cao tot 1 februari 2011. In deze verlenging ontvangen werknemers in januari 2011 een eenmalige uitkering van 220 euro. Dit betekent dat de werknemers in de sociale werkvoorziening in deze crisisperiode hun koopkracht behouden.

- Pensioen

Partijen vinden dat werknemers een redelijke mate van zekerheid moeten hebben over hun pensioen en de indexatie daarvan. Deze relatieve zekerheid biedt de huidige regeling niet. De indexatie blijft ver achter op de salarisontwikkeling. Daarnaast is de huidige regeling één van de duurste van het land. De pensioenpremie is momenteel zo'n 30%. Partijen willen komen tot een aanpassing van de regeling. Met deze aanpassing willen partijen komen tot een beter betaalbare regeling, zodat werknemers netto meer overhouden en die daarnaast ook meer zekerheid biedt. De aanpassing beoogt geen bezuiniging: de vrijvallende middelen zullen beschikbaar blijven voor arbeidsvoorwaarden en de versterking van de financiële positie van het pensioenfonds.

- Ontwikkeling en uitstroom van werknemers

Partijen overleggen gedurende de looptijd van de Cao ook over de verbetering van de kwaliteit van de Individuele Opleidingsplannen (IOP). Doel is om de werknemer zo goed mogelijk voor te bereiden op de reguliere arbeidsmarkt. Hier komt ook de vormgeving van een flankerend uitstroombeleid aan de orde om zo drempels en belemmeringen weg te nemen die uitstroom in de weg staan.

- Persoonlijke ontwikkelingsimpuls

Partijen willen de individuele ontwikkeling van medewerkers een impuls te geven. Zij vragen aan het sectorale Arbeidsmarkfonds SBCM om een plan te ontwikkelen dat gericht is op de onderwerpen computergebruik, omgang met vrije tijd en schuldhulpverlening. Het budget hiervoor bedraagt 1 miljoen euro.

De Kamer Gesubsidieerde Arbeid is als onderdeel van het College voor Arbeidszaken van de VNG de werkgeversvereniging voor de Sw-bedrijven. De werknemers in deze sector worden vertegenwoordigd door de ABVAKABO FNV en CNV Publieke Zaak. In totaal zijn 100.000 personen werkzaam in de sector.

Den Haag, 29 april 2010

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl