Goede werking van huidige jodiumtabletten gegarandeerd

30/04/2010 14:15

crisiscentrum

Nieuwe pré-distributiecampagne in voorbereiding

BRUSSEL - Inwoners van een risicozone rond een nucleaire site konden in 1999 en 2002 jodiumtabletten afhalen bij de apotheker. Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) bevestigt na nieuwe analyse de perfecte en efficiënte werking van de huidige jodiumtabletten. Een verdeling van nieuwe tabletten is in voorbereiding.

Huidige tabletten werken goed

De meest recente analyses (eind april 2010) bevestigen dat de huidige jodiumtabletten nog conform zijn en gebruikt kunnen worden bij een noodsituatie (na aanbeveling door de overheid), als aan de bewaarvoorwaarden werd voldaan. De tabletten worden in het labo uitvoerig geanalyseerd en ondergaan de strengste testen waaraan ook nieuwe medicatie moet voldoen. Deze testen dienen elke zes maanden te worden herhaald.

Nieuwe campagne in voorbereiding

De verdeling van de nieuwe tabletten (ter vervanging van de huidige) zal gepaard gaan met een nationale informatiecampagne aan de bevolking, en in het bijzonder aan de inwoners van een risicozone rond een nucleaire site. Zodra de nieuwe jodiumtabletten beschikbaar zijn, zullen collectiviteiten en particulieren in een nucleaire risicozone een brochure ontvangen om nieuwe tabletten af te halen.

De kandidaat-leveranciers bezorgden stalen van hun tabletten. Daarop werden labo-technische proeven gedaan om te bekijken of ze voldoen aan een aantal kwaliteitscriteria. Op basis van die resultaten en de analyse van de offertes, kan de opdracht worden toegewezen aan een leverancier. Daarbij dient evenwel nog rekening gehouden te worden met de regels omtrent overheidsopdrachten, waarbij bijvoorbeeld de andere kandidaten de mogelijkheid hebben om in beroep te gaan.

Nut van jodiumtabletten

Bij een ernstig nucleair incident kan zich een radioactieve lozing voordoen. Daarbij kan ook radioactief jodium ontsnappen. Bij blootstelling zal de schildklier het jodium opnemen. De inname van de tabletten zorgt ervoor dat de schildklier wordt verzadigd met stabiel (niet-radioactief) jodium. Hierdoor kan de schildklier geen radioactief jodium meer opnemen. Vooral voor de jongere bevolking is de inname van stabiel jodium noodzakelijk. Om het ongeboren kind te beschermen, geldt dit ook voor zwangere vrouwen.

Jodiumtabletten beschermen enkel tegen radioactief jodium. Bij een nucleaire lozing kunnen eventueel ook andere stoffen vrijkomen. Volg daarom de aanbevelingen van de overheid op. Veelal is schuilen een goede manier om u te beschermen.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel