KNHS

Gerco Schröder houdt leiding vast in handen
30 april 2010
Mathijs van Asten - Castella

MIERLO (KNHS) - In het tweede onderdeel van het Nederlands kampioenschap voor springruiters noteerde Gerco Schröder (Tubbergen) met Eurocommerce New Orleans opnieuw een foutloze rit, waardoor hij de leiding in deze titelstrijd nog steeds in handen heeft. De een thuiswedstrijd rijdende Eric van der Vleuten (Mierlo) wist zijn VDL Groep Kaïd ook foutloos over het technisch lastige parcours te sturen, waardoor hij nu de tweede plek in de tussenstand inneemt voor Mathijs van Asten (IJsselsteyn L.) met VDL Groep Castella, die deze tweede kwalificatiewedstrijd wist te winnen.

"Het was best een lastige proef, die ook nu weer schitterend was gebouwd. Er konden elf foutloze combinaties worden genoteerd van de 52 starters en dat maakt duidelijk dat parcoursbouwer Louis Koninckx zijn werk heel goed heeft gedaan", aldus Mathijs van Asten. In 2005 werd Mathijs al eens Nederlands kampioen, maar toen werd deze titelstrijd verreden over twee wedstrijden die ieder twee omlopen kenden. "Ik vond het een mooi parcours met mooie opties om op enkele plaatsen binnendoor te kunnen steken. Dat was ook nodig, omdat deze wedstrijd direct op fouten en tijd werd verreden", aldus Van Asten. Eric van der Vleuten viel de winnaar direct bij. "Naar mijn mening was deze wedstrijd een tandje zwaarder dan de tweede wedstrijd in dit kampioenschap vorig jaar. Er werd echt technisch inzicht van de ruiter gevraagd, naast vermogen en kunnen van het paard", aldus Van der Vleuten.
VDL Groep Castella is in de ogen van Mathijs van Asten een zeer competitief paard met heel veel temperament. "We hebben een stuk of vijf grote prijzen weten te winnen en we kunnen in de wedstrijdring heel goed met elkaar overweg. Groot voordeel in deze wedstrijd was dat we direct het goede ritme te pakken hadden, waardoor we veel snelheid konden maken zonder dat ik of mijn paard zich daarvoor echt hoefde in te spannen".

Eric van der Vleuten heeft VDL Groep Kaïd nu een drietal maanden onder het zadel. "We beginnen elkaar steeds beter aan te voelen. Vergeet niet dat toen ik hem kreeg dit paard net hersteld was van een blessure en helemaal weer op krachten moest komen. We gaan steeds meer een combinatie worden en dat is op dit niveau ook nodig om te kunnen presteren", aldus Van der Vleuten senior, die met VDL Groep Utascha SFN een springfoutje maakte en met dit paard terugviel naar de tiende plek in de tussenstand.

Albert Zoer (Echten) werd met Uraya tweede in de tweede kwalificatiewedstrijd, voor Leon Thijssen (Baarlo) met Tyson. Zoer staat nu vierde in de tussenstand, net voor Thijssen. Verrassend op de zesde plaats staat Jochen Munsterhuis (Enschede) met Munsterhuis Sportscars Peanuts. Titelverdediger van 2009, Jeroen Dubbeldam neemt met BMC Van Grunsven Whisper en met BMC Van Grunsven Simon resp. de zevende en negende plaats in. In het strijd om het kampioenschap in 2009 leek Dubbeldam op zondagochtend nog kansloos, maar de ruiters die toen voor hem stonden in het klassement maakten fouten die hij niet maakte.
Gezien de marginale verschillen tussen de eerste acht combinaties in de tussenstand nu behoren ook dit jaar weer daverende verrassingen tot de mogelijkheden.

Wedstrijdleider Hans van den Bosch was uitermate tevreden. "We hebben mooi weer en heel veel publiek. Maar het belangrijkste is de sport en het mooie is dat in zowel het Nederlands kampioenschap voor junioren, Young Riders als voor de senioren de strijd om de podiumplaatsen volkomen open is". Op zaterdag wordt beslist in twee manches wie kampioen van Nederland wordt bij de junioren en de Young Riders en op zondag valt de beslissing bij de senioren. Voor het kampioenschap van de senioren staan acht combinaties binnen één springfout afstand van de leider in het klassement, Gerco Schröder.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.chmierlo.nl

Uitslag 2e wedstrijd NK springen senioren (1.50/1.60m):


1) Mathijs van Asten (IJsselsteyn L.) - VDL Groep Castella - 0 / 72.80
2) Albert Zoer (Echten) - Uraya (Farmer x Zeno) - 0 / 75.46
3) Leon Thijssen (Baarlo) - Tyson (Numero Uno x Voltaire) - 0 / 76.15
4) Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Kaïd - 0 / 76.52
5) Jeroen Dubbeldam (Weeselo) - BMC Van Grunsven Whisper - 0 / 76.98
6) Michael Greeve (De Wijk) - Ronaldo (Cash x Voltaire) - 0 / 77.27
7) Annet Willems (Wierden) - Nirvana (Concorde x Wisconsin) - 0 / 77.80
8) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce New Orleans - 0 / 77.87
9) Peter Bulthuis (Echt) - Cashmir - 0 / 79.80

Tussenstand NK springen senioren na 2 onderdelen:


1) Gerco Schröder - Eurocommerce New Orleans - 0
2) Eric van der Vleuten - VDL Groep Kaïd - 0.28
3) Mathijs van Asten - VDL Groep Castella - 1.65
4) Albert Zoer - Uraya - 2.61

5) Leon Thijssen - Tyson - 2.75

6) Jochen Munsterhuis (Enschede) - Munsterhuis Sportscars Peanuts - 3.78

7) Jeroen Dubbeldam - BMC Van Grunsven Whisper - 3.81
8) Annet Willems - Nirvana - 3.82

9) Jeroen Dubbeldam - BMC Van Grunsven Simon (Mr.Blue x Polydox) - 5.02
10) Eric van der Vleuten - VDL Groep Utascha SFN (Lux x Indoctro) - 6.55

Foto Mathijs van Asten met Castella door: www.melissen.net