Ingezonden persbericht


Amsterdam, 30 april 2010

Onrustig verloop treinverkeer Koninginnedag Amsterdam
- Mensen op het spoor hinderen treinverkeer naar de hoofdstad
- Station Amsterdam Zuid populair bij Koninginnedagbezoekers

Een beperkt deel van de reizigers die vandaag Koninginnedag in Amsterdam hebben gevierd, heeft last gehad van een onrustige treindienst. Op last van de politie werd het treinverkeer van en naar de stations Amsterdam Centraal en Amsterdam Sloterdijk in de middag geruime tijd stilgelegd. Dit werd veroorzaakt doordat in verschillende treinen aan de noodrem werd getrokken. Hierop besloten reizigers verder langs en over het spoor te gaan lopen. Amsterdam Muiderpoort, Amsterdam Amstel en Amsterdam Zuid waren wel per trein bereikbaar. NS betreurt dat door excessief wangedrag van een enkeling duizenden klanten zijn gedupeerd. NS, ProRail en KLPD hebben alles in het werk gesteld om aan het eind van de dag de treindienst weer succesvol op te kunnen starten en de tienduizenden bezoekers weer veilig thuis te brengen.

Zo'n 200.000 feestgangers kozen vandaag de trein om in Amsterdam Koninginnedag te vieren. Dit is een daling ten opzichte van Koninginnedag 2009. Opvallend was dat dit jaar meer treinreizigers naar station Amsterdam Zuid reisden: veel mensen volgden het reisadvies op om via de omliggende stations naar Amsterdam te reizen.

De stroom feestgangers naar Koninginnedag in Amsterdam kwam pas rond het middaguur echt op gang. De weersverwachting deed bezoekers wat later op de dag een beslissing nemen om alsnog naar Amsterdam te gaan. Om vanuit alle richtingen de grote aantallen treinreizigers naar de hoofdstad te brengen, was de dienstregeling rond Amsterdam aangepast. In totaal reden er vandaag rond Amsterdam zo'n honderd extra treinen en waren nagenoeg alle treinen extra lang. Met het vervoer van zo'n 200.000 van de in totaal 600.000 feestgangers hebben NS en ProRail een grote bijdrage geleverd aan de bereikbaarheid van de hoofdstad op Koninginnedag.

In samenwerking met de gemeente wordt reizigers ook in de avonduren geadviseerd via de verschillende stations aan de rand van de stad naar huis te reizen. Bezoekers van het grote feest van Radio 538 op het Museumplein krijgen ter plaatse het advies via station Amsterdam Zuid te reizen. Reizigers vanuit Amsterdam naar huis maken bij voorkeur gebruik van de stations Amsterdam Muiderpoort, Amsterdam Amstel, Amsterdam Zuid en Amsterdam Sloterdijk.

Datum 30 april 2010