EU EC Enterprise



Minder rompslomp voor onderzoeksubsidies

Wetenschap en technologie - 30/04/2010


De EU komt met nieuwe regels voor het aanvragen en afhandelen van subsidies voor onderzoek.

Veel onderzoekers willen bij de EU subsidie Deutsch English español français italiano polski aanvragen voor hun projecten. Maar de regels daarvoor vinden ze onsamenhangend en onnodig ingewikkeld. Andere klachten zijn dat er te weinig tijd is om te reageren op een oproep om voorstellen, en dat subsidies soms laat worden uitbetaald.

De Commissie erkent dat het ingewikkeld is geworden om aan EU-projecten mee te doen en stelt daarom nieuwe regels voor die het aanvragen en beheren van subsidies eenvoudiger maken.

Het plan English draait om nieuwe computersystemen, gestroomlijnde procedures, een consequente toepassing van de regels en de tijdige publicatie van nieuwe oproepen. Een panel van deskundigen zal nagaan of de nieuwe aanpak resultaat oplevert.

Er ligt overigens ook een voorstel op tafel voor een radicale herziening van alle Europese subsidieregels, niet alleen die voor onderzoek. Als dat wordt goedgekeurd, hoeven niet meer alle uitgaven afzonderlijk te worden verantwoord. De boekhoudkundige regels zouden worden afgestemd op de regels voor onderzoeksubsidies van de EU-landen.

In de nieuwe tienjarenstrategie van de EU speelt onderzoek een belangrijke rol, omdat het kan helpen bij het herstel van de economie en kan zorgen voor groei op lange termijn. Een van de doelstellingen is een verhoging van de uitgaven voor onderzoek tot 3% van het bbp van de EU, om meer toponderzoekers en innovatieve bedrijven aan te trekken.

Voor de periode 2007-2013 heeft de EU 50,5 miljard euro voor onderzoek gereserveerd. Voor nucleair onderzoek is tussen 2007 en 2011 nog eens 2,7 miljard euro uitgetrokken.

Daarom is het jammer dat de ingewikkelde regels veel onderzoekers, vooral in het MKB, afschrikken en daar moeten de nieuwe regels verandering in brengen.

Europees commissaris voor onderzoek Máire Geoghegan-Quinn onderzoekt hoe Europa die 3% kan halen en zal daarover op de EU-najaarstop aanbevelingen doen. De aandacht moet vooral uitgaan naar de "grote uitdagingen" voor de samenleving, zoals klimaatverandering, voedselzekerheid en vergrijzing.


30/04/2010