Nieuw-Vlaamse Alliantie


Europa kernwapenvrij NU! (10/03/10)

Van 3 tot 28 mei vindt de vijfjaarlijkse Herzieningsconferentie van het Nucleair Non-Proliferatie Verdrag (NPV) plaats in New York. Het Europees Parlement gaf vandaag aan wat zijn verwachtingen zijn ten aanzien van die conferentie.

Het Parlement vraagt om kernwapenvrije zones in te stellen als een positieve stap naar een kernwapenvrije wereld, in het bijzonder in het Midden-Oosten. De terugtrekking van alle tactische kernkoppen in Europa kan dan in de tussentijd een precedent scheppen voor verdere nucleaire ontwapening. Ook de huidige militaire doctrine moet worden aangepast zodat wordt afgezien van de optie om als eerste nucleaire wapens in te zetten. Tenslotte willen de Europarlementsleden dat de twee kernmachten op het Europees continent, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, president Obama expliciet steunen in zijn streven naar een kernwapenvrije wereld en nieuwe maatregelen voorstellen om het beoogde doel te bereiken.

Zoals algemeen bekend, heeft Europa nog steeds kernwapens op zijn grondgebied. Zo liggen er nog tal van Amerikaanse atoombommen opgeslagen in België, Duitsland, Italië en Nederland. Als voorzitter van het Parlementair Netwerk voor Kernontwapening (PNND*) in het Europees Parlement pleit N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels al vele jaren voor een wereld zonder nucleaire proliferatie en kernwapens: "De aanwezigheid van kernwapens in Europa is een anachronisme. Als relikwieën uit de Koude Oorlog ontberen die bommen vandaag immers elk politiek, laat staan militair doel. Op mijn initiatief ondertekenden 66 Europarlementsleden van 6 politieke fracties uit 16 landen een brief waarin president Obama alvast gevraagd wordt de Amerikaanse kernwapens op Europese bodem te verwijderen. Op deze manier willen zij Obama herinneren aan zijn oproep in Praag van april 2009 om te komen tot een kernwapenvrije wereld en hem vragen hier ook daadwerkelijk werk van te maken".


* Ter info

PNND, de vereniging van Parliamentarians for Nuclear Non-Proliferation and Disarmament (Parlementair Netwerk voor Kernontwapening), is een wereldwijd en niet-partijgebonden netwerk van meer dan 700 parlementsleden uit meer dan 75 landen die via hun parlementaire werkzaamheden voor nucleaire non-proliferatie en ontwapening ijveren. PNND werd in maart 2001 in het leven geroepen om parlementsleden en andere wetgevers bij het ontwapeningsproces te betrekken.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.n-va.be