Gemeente Binnenmaas

3 mei Remember Jack Dawson Green

Op maandag 3 mei worden aan de Gorzenweg in het buurtschap Blaaksedijk (Heinenoord) om 14.00 uur een straatnaambord en een gedenkplaquette onthuld ter nagedachtenis aan de in 1945 neergeschoten Australische piloot Jack Dawson Green. De bijeenkomst is georganiseerd op initiatief van de werkgroep Remember Jack Dawson Green en de Oranjevereniging Heinenoord met medewerking van de gemeente Binnenmaas. De onthulling wordt gedaan door de 90-jarige zus van de neergeschoten piloot, Mrs Joyce Morgan, en haar dochter Margaret Bardwell. Zij zijn speciaal voor deze gelegenheid uit Australië overgekomen.

Jack Dawson Green was een vlieger van de Royal Australian Airforce. Op 17 maart 1945 werd hij met zijn Spitfire Mk XVI jachtbommenwerper neergeschoten door Duits afweergeschut dat destijds bij de voormalige Barendrechtse brug stond opgesteld. De 21-jarige piloot werd, ver van zijn vaderland, begraven in Barendrecht.

De plechtigheid om hem te gedenken zal onder andere worden bijgewoond door de Australische ambassadeur, Mrs. Lydia Morton, de Amerikaanse luchtmachtattaché Colonel Peterson, de burgemeesters van de gemeenten Barendrecht en Binnenmaas en enkele genodigden uit de Hoeksche Waard.

Naar verwachting zal de bijeenkomst worden opgeluisterd door het uitvoeren van een zogenaamde Fly-Past van een vliegtuig (een Spitfire Mk IX, ongeveer hetzelfde type als het toestel van Jack Dawson Green) van de Stichting Historische Vlucht Koninklijke Luchtmacht over de onthullingslocatie. Dit passende vlieger-aan-vlieger eerbetoon is een respectvolle geste van het Commando Tactische Luchtstrijdkrachten van de Koninklijke Luchtmacht.

achtergrondinformatie Jack Dawson Green download