Dag van de Persvrijheid

26/04/2010 15:01

Dag van de Persvrijheid

Onder het motto "publish and don't be dammed" wordt op de Dag van de Persvrijheid op 3 mei in het Haagse Nieuwspoort aandacht besteed aan de wereldwijde bedreiging van de persvrijheid als gevolg van de Britse smaadwetten. Hierover handelt de persvrijheidlezing, die wordt uigesproken door Peter Noorlander, directeur van het in Londen gevestigde Media Legal Defence Initiative. Er komen voorbeelden aan de orde waarbij Oost-Europese tycoons wisten te bewerkstelligen dat kleine kritische websites veroordeeld werden tot vele tien duizenden ponden aan schadevergoeding en kosten. Een aansprekend voorbeeld in Nederland is het Trafigura-Probo Koala schandaal dat door de Volkskrant ondanks vele dreigementen naar buiten is gebracht. De hiervoor verantwoordelijke journalist Jeroen Trommelen zal hierover worden geïnterviewd.

Naast een overzicht van de persvrijheid in de gehele wereld zal ook voor het eerst de Persvrijheidsmonitor 2009 over de forse druk op de journalistiek in ons land worden gepresenteerd door Wouter Hins, hoogleraar mediarecht aan de Universiteit van Leiden. Auteur Frank Bovenkerk, hoogleraar criminologie aan de Universiteiten van Utrecht en Amsterdam is aanwezig voor een toelichting.

Op de Dag van de Persvrijheid gaan bekende Nederlandse journalisten zoals Jelle Brand Corstius, Thijs van den Brink, Margriet Vroomans en Rik Konijnen belt in een media-estafette langs bij hun radio- en televisiecollega's om aandacht te vragen voor journalisten die vanwege hun werk worden bedreigd of in de gevangenis zitten. Een speerpunt is een handtekeningactie voor de Azerbedijaanse journalist Fatullayev die tot elf jaar gevangenisstraf is veroordeeld.

Het comité Dag van de Persvrijheid, waarin vertegenwoordigd het Persmuseum, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de Nederlandse Dagbladpers, Free Voice, Press Now, RNTC en Radio Nederland Wereldomroep organiseert deze dag elk jaar op 3 mei. Dit is de dag die door de Verenigde Naties is uitgeroepen tot Dag van de Persvrijheid.

Aanvang 14.00 uur in Nieuwspoort Den Haag. Toegang is gratis.

Aanmelding per email info@mjsnijders.net

Zie ook www.persvrijheid.nl





http://www.persvrijheid.nl