Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van woensdag 28 april 2010

Maandag start aanleg 30 km lange aarden berm A 17

Op maandag 3 mei 2010 beginnen er werkzaamheden aan de middenberm van de autoweg A 17/E403 tussen de grens met Henegouwen en Kortrijk. Dat gebeurt in opdracht van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits. Enerzijds zijn er grote onderhoudswerken, anderzijds is er de start van de aanleg van een aarden berm.

Concreet gaat het om het onderhoud van de middenberm van de autoweg A 17/E40 tussen de grens met Henegouwen tot in Lichtervelde, over een afstand van ruim 30 km. De verwilderde begroeiing en de aarde worden daar weggehaald. Die aarde wordt meteen opnieuw gebruikt voor de aanleg van een deeltje van een nieuwe aarden berm. Nu wordt een berm van 2 km aangelegd, te beginnen aan de grens met Henegouwen. De berm zal een hoogte hebben van 1,5 meter en krijgt een trapeziumvorm. Het Agentschap Wegen en Verkeer West-Vlaanderen plant 50 werkdagen voor de werkzaamheden. Die kosten 215.000 euro. In de tweede helft van het jaar zou de rest van de aarden berm worden aangelegd. De verkeershinder zal beperkt blijven, tijdens de spitsuren is wat extra drukte niet uit te sluiten.

In het verleden heeft minister Hilde Crevits al een aarden middenberm laten aanleggen langs de A 18/E40 tussen Jabbeke en Veurne. Sinds de aanleg van die berm is het aantal ongevallen er fors gedaald.

Minister Hilde Crevits :
'De aanleg van de 30 km lange aarden berm langs de A 18/E40 bleek een goede beslissing. Veiligheid is voor mij een absolute prioriteit. In de nabije toekomst komen er in de provincie West-Vlaanderen nog meer aarden middenbermen : langs de A17/E403 tussen Roeselare en Lichtervelde dus en langs de A 19 tussen Kortrijk en Ieper. Die werkzaamheden staan dit jaar gepland, na de vakantieperiode en ze zullen samen 2,3 miljoen euro kosten.'

Persinfo:
Katrien Rosseel
Persadviseur Vlaams minister Hilde Crevits

persdienst.crevits@vlaanderen.be

(mailto:persdienst.crevits@vlaanderen.be)

www.hildecrevits.be

(http://www.hildecrevits.be/)